SONGÜL KONAR

Özellikle pandemi döneminde zor dönemden geçtiklerini vurgulayan Hasan Kocaman, yerel esnafın zincir marketlerle mücadele etmek zorunda kaldığını vurguladı. Esnafın teknolojik değişimlere açık olması gerektiğini belirten Kocaman, esnafına internet satışlarında da yer almaları gerektiğini ifade etti.

“İNANIYORUM Kİ BU ÇAĞRIMIZA KULAK VERİP ESNAFINA SAHİP ÇIKACAKLARDIR”

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 ile mücadele ettiklerini belirten Kocaman, “Kısıtlamaların kalkması esnamızı bir nebze de olsa sevindirdi. Pandemi süresince zarar eden esnafımızın biraz da olsa yüzü gülüyor. Bayram alışverişlerinin başladığı bugünlerde yerel esnafımız vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını kendilerinden almalarını istiyor. Bizler nasıl müşterilerimizin cemiyetlerinde, cenazelerinde yanlarında oluyorsak onların da bizlerin zor dönemden geçtiğimiz bu günlerde alışverişlerini yerel esnaftan yapmalarını istiyoruz. Bizim halkımız duyarlıdır. İnanıyorum ki bu çağrımıza kulak verip esnafına sahip çıkacaklardır. Bizler aynı zamanda küresel sermaye ile de mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Küresel sermayenin bir parçası olan zincir marketlerle ve internet siteleriyle mücadele ve rekabet etmek zorunda kalıyoruz. Yaptığımız alışverişlerde çıkışmayan paramız için daha sonra veririm dediğimiz yerel esnafımıza sahip çıkalım. Zincir marketler nasıl bir kuruş bile eksik kaldığında ürünü bize vermiyorsa bizler de bu durumlarda veresiye yazan, sonra veririsin diyen esnafımızın yanında olalım. Bu işin ele ele vererek üstesinden gelebileceğimize inanıyorum. Sadece müşterilerimizden değil esnafımızdan da isteklerimiz var. Bizlerinde kendimizi yenilememiz gerektiğini düşünüyorum. Çağın getirdiği yenilikler olan ne varsa gücümüz yettiği kadar değişen durumlara ayak uydurmalıyız. Dükkânımızı yenileyebilir, internet satışlarına katılabiliriz. Böylece vatandaşlar ihtiyaçlarını dışarıdan tedarik edeceğine tercihini kendi yerel esnafından yapabilirler. O yüzde kendimizi yenilememiz gerektiğine inanıyorum. Lütfen bu konuya biraz duyarlı olalım. Teknoloji çok hızlı gelişiyor, yok olup gideriz. Bundan sonra nasıl pay alabilirimin hesaplarını yapmamız gerekiyor. Müşterilerimize güler yüzlü, rahat ve güvenli alışveriş imkânları sunabilmemiz gerekiyor. Lütfen herkes bu duyarlılığı göstersin çünkü gün geçtikçe pasatadaki pay azalıyor. Herkes müşterisine sahip çıksın, güler yüzlü olsun. İmkânlar dâhilinde yardımcı olmaya çalışsınlar” ifadelerine yer verdi.

“LÜTFEN GELEN MİSAFİRLERİMİZE İYİ DAVRANALIM”

Yaz aylarında Saros Körfezi’nin göç aldığını kaydeden Hasan Kocaman, “Bu sebeple Erikli, Yayla, Mecidiye köy gibi sahil yerlerinde doluluk oranı %100’e ulaşmış fakat esnafın işlerinde bir hareketlilik yok. Vatandaşlar cebinde ki parasını harcamaya korkuyor. Aldığı ürün %100 zamlanmış ama vatandaşın geliri %6-8 oranında zam görmüş. Ayrıca gelen turistler ev fiyatlarının yüksek olduğundan şikâyet ediyorlar. O bölgede hizmet veren esnafıma seslenmek istiyorum; lütfen gelen misafirlerimize iyi davranalım. Altın yumurtlayan tavuk hesabı yapmayalım. İnsanların bölgemize sürekli gelmelerini sağlayalım. Yunan turistler Keşan ekonomisine iyi bir katkı sağlıyorlardı fakat pandemi dolayısıyla sınır kapıları kapalı olduğu için onlarda gelemiyor. Şu an sadece Saros Körfezi’ne kaldık. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu vesileyle tüm halkımıza ve esnafımıza hayırlı bayramlar diliyorum” açıklamasında bulundu.