BÜLENT SAYLAM

“TÜRKİYE’NİN YABANCI ÜLKELERİN

ÇİFTÇİLERİNE BİR KIYAĞI OLACAK”

Hükümetin, ayçiçeğinde gümrük vergilerini düşürerek, çiftçiyi hizaya getirmeye ve terbiye etmeye çalıştığını belirten Yetim, “Ayçiçeği ekimleri gerçekleştirildi. Ancak, hasat zamanına kadar gümrükleri indirerek, dışarıdan ayçiçeği getirmenin peşine düştüler. Yine birkaç kişiyi zengin etmenin derdindeler. Döviz kurundaki artışları göz önüne aldığımızda, ucuza ayçiçeği getirileceğini düşünmüyorum. Türkiye’nin yabancı ülkelerin çiftçilerine bir kıyağı olacak. Devlet, ithalat yerine kendi çiftçisine üretim için gerekli desteklemeleri yapmalı.” dedi.

“GEÇEN YILI DESTEKLEMELERİ VERİLMEDİ”

Devletin geçen yılın ayçiçeği destekleme ödemelerini halen vermediğini ifade eden Mehmet Ali Yetim, şunları söyledi: “Desteklemelerin çiftçiye hasat zamanı ya da yeni yılın başında verilmesi gerekiyor. Bizim hakkımız olan desteklemeler verilmiyor ama gümrük vergilerini düşürmeyi ya da sıfırlamayı uygun görüyorlar. Böyle bir anlayışla, çiftçinin ileriye gitmesi mümkün değil. Desteklemeler zamanında ödenmiyor ama girdi maliyetleri %150 oranında artıyor. Burada çiftçi yine eziliyor. Küçük aile çiftçilerinin yıpranarak,1-2 yıl içerisinde yok olacak.”

“AYÇİÇEĞİ FİYATI, 7 BİN-8 BİN TL SEVİYESİNDE OLMALI”

Ayçiçeği fiyatlarından beklentilerini dile getiren Yetim, sözlerini şöyle tamamladı: “Ayçiçeği fiyatlarının açıklanması gerekiyor. Dışarıdan 500 dolara ayçiçeği getiriliyor ve nakliyesiyle birlikte 600 dolara çıkıyor. Fiyat olarak, geçen yıl ayçiçeğin tonunu 4 bin 500 TL’ye satıyorduk. Girdi maliyetleri %150 arttığına göre, ayçiçeği fiyatının da, 7 bin-8 bin TL seviyesinde olması gerekiyor. Tarım Kredi Kooperatifleri, Yağlı Tohumlar Kooperatifleri, fiyat açıklamalı.”