BÜLENT SAYLAM

Keşan TB Toplantı Salonu’nda saat 11.00 sıralarında, başlayan ilk ürün satışına; Keşan Tarım ve Orman İlçe Müdürü Gökhan Kıyım, Keşan TB Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Yönetim Kurulu üyeleri ve tüccarlar katıldı.

Yurdumuzdaki orman yangınlarında hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, hayatlarını kaybedenlerin ailelerine ve sevdiklerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileyen Kemalettin Uslu, ayçiçeği hasat sezonunun tüm çiftçilere hayırlı olması temennisinde bulundu. Uslu’nun ardından söz alan Necmi Kaymaz da, yurt genelinde çok sayıda yangın felaketlerinde hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, aileleri ve sevenlerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi. Böyle olaylarla bir daha karşılaşılmamasını temenni eden Kaymaz, yangınlardan olumsuz etkilenenlerin yaşamlarını normale çevirebilmeleri için ülke olarak birliktelik sağlandığını söyledi. 

HEPİMİZ PLANLI BİR ÜRETİME GEÇMELİYİZ

Necmi Kaymaz, tüm çiftçilere, bol ve bereketli bir hasat sezonu geçirmeleri temennisinde bulundu. Haziran ayında hasadı başlayan buğday ve arpada çok iyi bir sezonunu geride kaldığını kaydeden Kaymaz, konuşmasına şöyle devam etti: "Verimdeki artışlar, kalitedeki yükseklik hem üreticiyi, hem de sanayiciyi mutlu etti. Dolayısıyla kaliteli ve verimli ürünün ardından ülke ekonomisi kazançlı çıktı. Ancak buğday hasadından sonra bir kuraklık yaşandı. Yakın zamanda izlediğimiz iklim değişikliği ile birlikte kuraklık krizinin devam ettiğini gördük. Yeteri kadar kaynağımız var ama kaynaklar doğru kullanılmıyor. Hiçbir şey sınırsız değil. Hepimiz planlı bir üretime geçmeliyiz. Özellikle tarımsal üretimde hem çalışanımızı hem de yatırımcılarımızı eğitmemiz gerekiyor. Vahşi sulama sisteminden çıkarak, acil olarak kapalı sulama sistemine geçmemiz gerekiyor. Aksi halde su olmazsa gıda kıtlığı ve hayat olmayacak." 

İNŞALLAH BEREKETİ BOL OLUR

Küresel ısınmanın hızlı bir şekilde devam ettiğini belirten Necmi Kaymaz, "Planlı, havza bazlı üretime geçerek, üreticiyi tek başına bırakmadan üretimi planlamamız gerektiğine inanıyorum. Ayçiçeği sezonunu da buğdayda olduğu gibi inşallah bereketi bol olur. Böylece hem üreticilerimize hem de ülke tarımına katkısı olur." dedi.

Ayçiçeği alana 5 kg keçi peyniri sözü verdi

Yapılan konuşmaların ardından, Orhaniye Köyü'nden Recep Gürsel tarafından getirilen; nem 5,5, hektolitre 38,5, yağ 36,6 değerlerine sahip yılık ilk ayçiçeği, Keşan TB personeli Mehmet Emek tarafından 4 TL’den açık arttırmaya sunuldu. Ürün sahibi Gürsel, satış öncesinde ayçiçeği ürünü alana 5 kg keçi peyniri sözü de verdi. Ayçiçeği, 9.35 TL fiyat veren Salahaddin Kızıl tarafından alındı. 

HENÜZ AYÇİÇEĞİ HASADININ BAŞLAMA İMKANI YOK 

Satışın tamamlanmasından sonra konuşan Hasan Şen, ayçiçeği hasadının tüm çiftçilere, bölgeye ve ülkeye hayırlı olmasını dileyerek, şunları söyledi: "Bu ilk ürün hiçbir zaman bir ölçü değil. Ayçiçeğinin yetişme süresine baktığımızda, henüz ayçiçeği hasadının başlama imkanı yok. Bu ürün sembolik olarak getirilip satışı yapılan bir üründür. Önümüzde hala yaklaşık 20 günlük bir süre var. Son günlerde hiç yağış almadık. Bunun verdiği noksanlıkları bu ürünümüzde görüyoruz. İnşallah genel anlamda bunu görmeyiz. Bölgemiz için kuraklık büyük bir sorun olmaya başladı. Borsaya getirilen ilk buğdayda da sorun görmüştük ancak genel anlamda bu sorunun yaşanmadığını gördük. İnşallah ayçiçeğinde de aynı olur ve üreticimiz kaliteli ve yüksek verimli bir ürün alır. Şuanda satışı yapılan ürün bir ölçü değildir." 

Kızıl: "Çiftçimizin de döktüğü alın terinin karşılığını hak ettiği oranda almasını diliyorum"

Ürünü alan Salahaddin Kızıl da, bu yılki ayçiçeğinin daha verimli ve kaliteli olacağını düşündüğünü kaydederek şunları söyledi; "Bu işin ticareti ile uğraşan herkese hasat döneminde bol kazançlar diliyorum. Çiftçimizin de döktüğü alın terinin karşılığını hak ettiği oranda almasını diliyorum. Hasadımız bölgemize hayırlı olsun." 

Konuşmaların ardından, Recep Gürsel'e, Keşan TB yönetimi tarafından 50 litrelik mazot fişi ile günün anlam ve önemini belirten plaket, Keşan Ziraat Odası tarafından da küçük altın hediye edildi.