HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hibe desteğiyle Keşan Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'At Arabaları Dönüşüyor' projesinin 2’nci etabı kapsamında, at arabalarını teslim eden hak sahiplerine, triportör verildi. Yük taşımacılığından kurtarılan atlar ise Keşan Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi’ne getirildi.

ŞİMDİ DAHA RAHATLAR, ORTAMA ALIŞTILAR, ÖZGÜRCE DOLAŞIYORLAR

Merkezin veteriner hekimi Hasan Nural, 'At Arabaları Dönüşüyor' projesinin 2’nci etabı kapsamında yük taşımacılığında kullanılan 46 attan 12’sinin bakım evine getirildiğini belirterek, “Şu anda atlar, merkezdeki at ahırlarında duruyorlar. Gerekli bakım ve beslemelerini yapıyoruz. Bu atları, bundan sonra taşımacılık yapmayan çiftliklere ya da hobi amaçlı bakmak isteyen vatandaşlara sahiplendirmeyi düşünüyoruz. Onları artık taşımacılık işinden kurtarmayı planlıyoruz. Atlar çok bakımlı değillerdi. Atlara iyi bakılmamış. Biz burada mümkün olduğunca sağlık durumlarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Daha iyi koşullarda bakmaya ve beslemeye çalışıyoruz. Açıkçası çok iyi durumda gelmediler. Yeni geldiler. Bu bir süreç. 10-15 gün sonra daha iyi olacaklardır. Geleli 1 hafta oldu. Şu an gerekli her şeyi yapıyoruz. Bakımları tamamlandıktan sonra işletme numarası olan çiftliklere atları sahiplendirmeyi düşünüyoruz. Çiftliği olan varsa hobi amaçlı da bakılabilirler. Belediyeye başvurmaları halinde elimizdeki atlardan istediklerini alabilecekler. Buraya ilk geldiklerinde biraz bocaladılar. Çünkü böyle büyük bir alanda uzun süre özgürce serbest dolaşmadılar. Şimdi daha rahatlar, ortama alıştılar, özgürce dolaşıyorlar” dedi.

HAYVANLARIN EZİYET ÇEKMESİNDEN YANA DEĞİLİZ

Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği (KE-HAYKO) Başkanı Sevinç Cebeci de, Keşan’da yük taşıyan atların sahiplerinden alınarak yerlerine triportörlerin verildiğini ifade ederek, “Bundan çok memnunuz. En azından atlar eziyet görmekten kurtuldu. Aşırı şekilde yüklenip, eziyet görüyorlardı. Biz halk olarak çok büyük üzüntü içindeydik. Şimdi belediyemiz böyle bir proje yaptı. Bundan çok memnunuz. Buraya getirilen atlar, tedavi ve rehabilite edildikten sonra sahiplendirilecek. Dileriz, sahiplenenler eskiden yük taşıyan bu hayvanlara daha düzgün bir şekilde bakarlar. Biz bir şey daha istiyoruz, bu yük hayvanları sahiplerinin elinden alındı, yerlerine tripotörler verildi ama bu insanların yeniden bir at elde edip, yeniden hayvanları aynı şekilde kullanmasını engellemek gerekiyor. Bunun içinde para cezalarının olmasını istiyoruz. Aynı şeylerin tekrar tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Hayvanların eziyet çekmesinden yana değiliz. Yük hayvanı olması taşıyabileceğinden fazla yükün altına girmesi anlamı taşımaz. Burada eskisinden çok daha iyi olacaklarına inanıyoruz. Sahiplendirilirken de araştırılmadan verileceklerini düşünmüyorum. Biz de takipçisi olacağız. Dileriz bunca zaman acı çekmiş hayatları artık güzel bir şekilde sonlanır” diye konuştu.