SONGÜL KONAR

Konuyla ilgili olarak, dün, çalışmaların başladığı arsa sahibi olan Mehmet Zeybek’in görüşlerini aldık.

“ÇALIŞMALAR TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR”

Sazlıdere Sahili’nde yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi’yle ilgili çalışmaların kasım ayının ortasında başladığının altını çizerek, sözlerine başlayan Zeybek, şunları söyledi: “Projeyle ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Sahibi olduğum 54 dönümlük arsanın yaklaşık 29 dönümüne yeni bir şantiye yapıldı. Burada kalacak çalışanlar için tuvalet boruları döşeniyor ve su ihtiyaçlarını karşılamak için kuyu açılmış. Ancak, çıkan su kullanılan tarlamıza zarar vermiş. Ayrıca, sınırın neresi olduğunu da tam olarak bilmiyoruz. Gerekli ölçümde yapılmadı. Bunun yanı sıra; mevcut arazinin tapusu BOTAŞ adına tescil edilmedi. Biz, daha onay vermedik. Proje çerçevesinde, yol genişletme çalışmaları yapılması nedeniyle, başka insanların tarlalarını da ikiye bölmüş durumdalar. Kısacası, inşaat çalışmaları her şeye rağmen son hızla devam ediyor.”

“SAVCILIĞA VE JANDARMAYA DİLEKÇE VERDİM”

“BOTAŞ tarafından geçen süre zarfında işgal edilen yerle ilgili herhangi bir bedel ödendi mi?” şeklindeki soruya cevap veren Mehmet Zeybek, “Arazime girip çalışmaların başlamasının ardından savcılığa ve jandarmaya dilekçe verdim. 5-10 gün içerisinde, paranın bankaya yatırıldığı bize bildirildi. Ama biz, bunu kabul etmedik ve etmeyeceğiz. Projenin hayata geçmemesi için mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

“AÇTIĞIMIZ DAVADA, HEM YÜRÜTMEYİ DURDURMA HEM DE İPTAL VAR”

Dava süreci hakkında, bilgilendirmede bulunan Zeybek, sözlerine şöyle devam etti: “Birinci ve ikinci ÇED ile planlarla ilgili açılan 3 dava halen devam ediyor. 9 Kasım ve 11 Kasım’da bilirkişi heyeti tarafından keşif yapılmıştı. Bu keşif heyetlerine, rapor hazırlanması için 2 aylık süre tanınmıştı. Süre, 15 Ocak itibariyle dolacak. Heyet, raporunu sunacak ve mahkemede ona göre, kararını verecek. Çünkü bizim açtığımız davada, hem yürütmeyi durdurma hem de iptal var. Davalar devam ederken, projeyle ilgili çalışmalar başladı. Proje çerçevesinde, tarlamız kazıldı ve birçok noktaya beton atıldı. Tarlanın eski haline döndürülmesi mümkün değildir.”

“MAHKEME SÜRECİNİN TAMAMLANMASINI BEKLEMİYORLAR”

Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi’yle ilgili beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Mehmet Zeybek, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim beklentimiz, projenin hayata geçirilmemesidir. Mahkeme sürecinin tamamlanmasını beklemiyorlar, Anayasa Mahkemesi ve İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarını dinlemiyorlar. Ama her şeye rağmen umudumuzu hiçbir zaman kaybetmiyoruz. İnsanlar duyarlı olursa, gelecek kuşaklara temiz bir Saros bırakırız. Aksi takdirde, İzmit Körfezi’nden daha kötü duruma gelinir. Bizim endişemiz, bölgenin ve denizin kirlenmesidir.”