2016 yılının Aralık ayında Keşan Belediyesi Ulaştırma Müdürlüğü tarafından açıklanan trafiğe kapalı yollar ve tek yön uygulamasına dün geçildi. Bu uygulamayla Keşan’da yeni bir dönem başlayacak. Bu anlamda Keşan’a hayırlı olsun. Bu uygulama tek başına alınmadı. Keşan Belediyesi, trafiğe kapalı olacak yolların olduğu yerdeki esnafa sordu, ilçe trafik komisyonu yaptığı toplantıları sonunda bu karar alındı ve yeni dönem başladı. Bu yeni dönem Keşan’a bir katma değer katacaktır.

Yeni dönemde sıkıntılar olacaktır fakat bu sıkıntılara yine bu yolların kapanmasına başvurulan esnaf ve Keşanlılar çözüm bulacaktır.

İnönü Caddesi ana arter olması nedeniyle kapanmasıyla birlikte yükünü Demirciler Caddesi ve eski belediye binasına giden Dr. Tayyip Akalın Caddesine aktardı. Trafik artacak. Paşayiğit Caddesi Edirne yönüne doğru tek yön olurken bu cadde de ileride ana arter görevini üstlenecek eğer tek yöne riayet edilirse ve park etme sistemi değiştirilirse.

Yeni dönemde bu sıkıntılar olacak ama en çok ben ticarete olan katkısının ne olacağı konusunda bir şeyler söylemek isterim.

2016’nın Ekim ayında Abdullah Kiğılı, Hürriyet’e verdiği röportajda dövizin artışı nedeniyle 2001 krizindeki tecrübelerinden bahsetmiş, “Bol keyifli, bol işli dönem bitti, gerçek kiralara dönülmeli. Bu AVM’ler boşalırsa bir daha dolması mümkün değil. Yerli AVM yatırımcıları sağduyulu bir şekilde gerekli indirimleri yaptılar. Yabancılardan bir şey göremiyoruz.” diyerek AVM denizinin bittiğini söylemişti.

2016 yılının 2. yarısından sonra dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeler çerçevesinde dövizde gözle görülür bir artışın olması nedeniyle Kiğılı2001’deki dövizi sabitleme yönteminin bu dönemde de  uygulanabileceğini kaydetmişti.

Bir yandan AVM’lerin durumu bu iken yerli esnafın durumunun da 2016 yılında iyi olmadığını rakamlardan anlayabiliyoruz. TÜİK’in konuyla ilgili yıl içinde yayınladığı rakamları incelerseniz bulabilirsiniz.

Bu noktada AVM mağazacılığından ziyade cadde mağazacılığının önemine birçok kez değinen Keşan Tuhafiyeci ve Manifaturacılar Odası Başkanı İsmail Yüksel, cadde mağazacılığının korunması ile ilgili olarak 18 Temmuz 2016 tarihindeki en son açıklamasında, “Aynı dükkanda yıllarca esnaflık yapmış ve şehrin caddelerindeki yılların mağazaları, AVM’lerin sermaye gücüne ve haksız rekabetine dayanamayarak tek tek yok oldular.” demiş.

Yüksel, bazı esnafın da AVM’lere gitmek zorunda kaldığını ekleyerek açıklamasına şöyle devam etmiş: “Kültürümüzün ve tarihimizin, hatta yaşantımızın bir parçası olan esnaf dükkânlarını korumak gerekiyor. Eğer cadde mağazalarını geliştirirsek marka çıkarırız. Eskiden caddelerdeki mağazalarında tanınan ve markalaşan firmalardan sonra pek yerli marka çıkaramadık. Yabancı markaların taşeronluğunu yapıyoruz.”

Açıklamasının sonunda Yüksel, çözüm hakkında konuşmuş ve “Mahalle esnafının yerine devasa AVM'leri koyarsanız, caddelerin ışıltısı kaybolur. Vatandaşın güven içinde evine gittiği yolların karanlık olmasını istemiyorsanız koruyucu tedbirleri geç olmadan almak gerekir. Esnafın ışığını söndürürseniz, hep beraber karanlıkta kalırız. Cadde mağazacılığının desteklenmesi vatandaşın da yüzünü güldürecektir.” diyerek cadde mağazacılığının önemine dikkatini çekmiş.

Burada iki nokta önemli, bir planlı bir ekonomik gelişme (olması gerekenlerin zamanında yeterince yapılması) diğeri de geleneksel ekonomik sistemin (küçük esnafın) korunması.

Başkan Yüksel’in dediği gibi bu kapanacak yollar belki de cadde mağazacılığı yapan esnafın yüzünü güldürecek

Sözü uzatmaya gerek yok.

Bu yeni uygulamanın her anlamda Keşan’a katma değer getirmesi dileğiyle.