AYŞİN SEÇİL GEZER

Kırklareli’ye termik santral kurulmasının gündemde olduğunu belirten Çakırlar, “Termik santraller dünyanın terk ettiği, kömürle çalışan bir sistem. Asıl önemli olan 31 Mart 2018 tarihinde Kırklareli’nde termik santral kurulması planlanan alan SİT alanı olarak ilan edilmiş. 4 ay evvel Bakanlar Kurulu’nda SİT Alanı ilan ediliyor sonra orada termik santral kurulması planlanıyor. Kalitesiz kömür yakılıyor ve çıkan dumanın %35’i havaya karışıyor. Bitkilerin fotosentezini etkiliyor. Böylelikle orada ekim yapan çiftçimizin tarlaları işe yaramaz hale gelecek. Yanımızdan zaten Ergene kanalizasyonu geçiyor. Zaten Trakya’nın topraklarını bölmüş. Kimyasal bir sorun söz konusu. Bunun üzerine termik santral konuşuyoruz. Trakya’yı bitirmeye mi çalışıyorlar? Trakya’da işe yaramayacak bir sürü arazi var. Bunun yerine sulama kanallarının, meyve bahçelerinin ve sebzeciliğin yapıldığı yerlerin göbeğine termik santral getirmenin mantığı yok. Bunun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanabiliriz.” dedi. 

KÖYLÜLER DURUMU PROTESTO ETTİ

Orhan Çakırlar, sözlerine şöyle devam etti: “Kırklareli’nde termik santralle ilgili toplantı yapıldı. Köylüler durumu protesto etti. Herkes tepki gösterdi. Ümit ederiz bundan sonraki süreç olumlu şekilde devam eder. Termik santraller çok fazla su tüketiyor. Böyle bir takım şeyler var. Bu konuda hassasiyet gösteriyorum. Çevreye duyarlı olmamız lazım.” dedi.

TRAKYA’YA KÖTÜLÜK YAPILACAĞI KANAATİNDEYİZ

Çakırlar, sözlerini şöyle tamamladı: “Saros Körfezi’ne de bir iskele yapılması planlanıyor. Bu proje kesinlikle deniz ekolojisine etki edecek. Sanki Trakya’ya sistemli bir şekilde iyilik yapıyoruz derken kötülük yapılacağı kanaatindeyiz.”    

Çakırlar: “Çevreye duyarlı olmamız lazım”