Türkiye’de “asfalt” lakabıyla tanınan tek Belediye Başkanı Osman Kibar yani İzmir olduğunu düşünenlerin çoğunluk olduğu kanısındayım. 1963-1974 yılları arasında 27 Mayıs ihtilalinden çıkmış Demokrat Parti’nin gücünü ve oylarını katarak Adalet Partisi İzmir Belediye Başkanı adayı olarak 1963 itibarıyla tüm rakiplerini geride bırakmıştır. Hatta CHP Adayı Rebi Başol’u da mağlup etmiştir. Seçimde en güzel sloganı ve vaadi “Yolları çamur deryası olmaktan kurtarmak” olmuştur. Söz verdiği gibi çamurdan kurtaran Başkanın lakabı (Asfalt Osman’a) çıktı. 1978 seçimine de daha iddialı girdi.

1986 yılında İzmir sevilen Başkanları Osman Kibar’ı ebediyete uğurladı. “Burası Çok Önemli” 1996 yılında İzmir Fuarını ziyaret ettim. O dönem Belediye Başkanı DYP’den Ömer Burhan Özfatura’nın ağabeyi ile Belediye Hastanesinde tanıştım. Bana Keşan’da dostlarının isimlerini söyledi. İzmir’de olduğum sırada doğru olup olmadığını bilmiyorum ancak anlatmadan geçmek istemiyorum.

Anlatım şöyle; yol asfaltlanması sırasında yoldan geçmekte olan bayanların elbiselerine asfalt sıçramış “Bayanlar, Ah be başkan sonunda bizi de asfaltladın” diye sitemde bulunmuşlar yani Osman Kibar’a “Asfalt Osman” diyerek lakap takmışlar. 22. Dönem İzmir Milletvekili seçilen Dr. Muharrem Toprak’la da görüştük. O zamanlar milletvekili değildi. “Asfalt” Osman Kibar’ın torunu kendi adıyla ABD’de yaşlanmayı önleyecek çalışmaları nedeniyle Amerika İş Dergisi “FORBES” kapağında yer almıştır. Asfalt lakabıyla tanınan tek Belediye Başkanı Osman Kibar’ı rahmetle anıyorum.