Daha önce, bu yıl gerçekleştirilemeyeceği açıklanan Bocuk Gecesi’nin, bu yıl da gecikmeli olarak 1 Şubat 2014 Cumartesi akşamı gerçekleştirileceği bildirildi.

Etkinliğin, Çamlıca Kültür ve Sanat Evi Salonu’nda saat 19.30’da başlayacağı belirtilirken, konuyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı:

“Bilindiği gibi bu yıl Bocuk Gecesi organizasyonu öğrenci gruplarının sınav takvimleriyle çakışması dolayısıyla ertelenerek iptal edilmek zorunda kalmıştı. Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği ile Korudağ Doğal Yaşam ve Çevre Derneği (KORUDER) birlikte karar alarak Bocuk Gecesi’nin bu yıl da gecikmeli de olsa kutlanması için 01 Şubat 2014 tarihli parti şeklinde bir organizasyon oluşturulmuştu. Oluşturulan etkinlik dışarıdan da katılım için talep yoğunluğu görünce KORUDER ve ÇAMLICA KÜLTÜR durum değerlendirmesi yaparak, etkinliğin tüm katılmak isteyenlere açık olarak yapılmasına karar aldı ve Belediye’nin de katkısıyla Bocuk Gecesi bu yıl da yapılacak.

Etkinlik 1 Şubat 2014 Cumartesi günü akşamı Çamlıca Kültür ve Sanat Evi Salonu’nda yapılacak ve 19:30’da başlayacak.

Çamlıca Kültür Başkanı Zerrin Mutlu ve KORUDER Başkanı Ufuk Çakır birlikte yaptıkları açıklamada, Bocuk Gecesi’nin 2013 yılında Keşan Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile patentinin alındığını ve Çamlıca’ya dolayısıyla da Keşan’a bir marka değer kazandırıldığını dile getirdiler. Bundan sonraki süreçte iki derneğin işbirliklerinin devam edeceğini dile getirerek önümüzdeki yıl yapılacak olan Bocuk Gecesi organizasyonunun Trakya Üniversitesi Edirne Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu işbirliği ile uluslararası katılımcıların da dahil edilerek yapılacağını ve bunun için üniversiteyle birlikte proje çalışmalarının başladığını belirttiler.

Bocuk Gecesi etkinliğine katılacakların, gecenin anlam ve içeriğine uygun olarak katılımda bulunmalarını istediler.  Kışın en sert gecesinin sembolü olan bu geceye, katılımcıları, gecenin kültürü gereği beyaz çarşafa bürünerek ve yüzlerini beyaza boyanmış olarak beklediklerini belirttiler ve Keşan ve tüm bölge halkını bu geceye davet ettiler. 

BOCUK NEDİR?
Bocuk Gecesi, insanların tabiatla içi içe yaşayışlarından doğan bir inanış olup, Bocuk Gecesinde,  “BOCUK” diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insansı bir görünümde gezdiğine inanılır. Ancak bu beyazlı insan görünümlü yaratık hiç de masum olmayıp en az bir “karabasan” kadar etkili bir ağırlık olarak sırtına çöktüğüne inanılır ve karabasan gibi uyurken değil, uyanıkken, en diri halinde gelip arkana binip sırtına çıkar… Sırtına çıkacağı kişiyi de o gece kabak yememişlerin arasından seçer, kurbanların niteliğine bakıldıklarında genellikle erkeklerin olduğu dikkat çeker.

Gece ile ilgili öne çıkan ön önemli unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

-Kabak tatlısı pişirilmesi ve mutlaka yenilmesi,

-Beyaz çarşaflardan kıyafetler oluşturarak mahalleliyi konukomşuyu korkutmak,

-Yüzün mutlaka beyaza boyanması (korkutmak için; ölü yüzü)

-Eş dost, mahallelinin, gece geç saatlere kadar birlikte oturup ziyafet çekerek eğlenmesi

Gece ile ilgili inanışlardan birisi de; bu gecenin “kışın en sert gecenin simgesi” oluşudur. Gece atlatıldıktan sonra tabiatın yavaş yavaş sökülüp baharın geleceğinin müjdecisi ilk gün, şafak söktüğü gündür ve en karanlık andır şafak sökene dek! Kış gün dönümünün en son gecesidir, inanışa göre ve aslında Türklerin Orta Asya’dan göçüp de Karadeniz’in kuzeyinden geçerek Balkanlar’a inişi süresince içinden geçtiği kültür ve uygarlıklarla etkileşime girerek günümüze dek oluşagelmiş bir ortak kültür unsurları barındıran, tabiatla iç içe yaşanmışlığın ürünü olan bir gecedir. Kış boyunca kısalmış gündüzlerin en uzun gecelere karşı verdiği son savaşın olduğu gecedir, en uzun kış gecesinin son gecesi olarak, kötü ruhların da korku saçtığına inanıldığı gecedir Bocuk Gecesi, ve şafak sökmesiyle birlikte kötü ruhlara karşı kazanılan bir zafer beklemektedir ertesi sabah ve hediyesi de ilkbahar olacaktır…”