Enez Zirvesinin Düşündürdükleri...

Ulaş DEMİRAY / [email protected]

Saros ve Enez aynı kaba sığar mı? Başta meslek odalarımız olmak üzere Saros’u yere göğe sığdıramayan  ya da sığmadığını kanıtlamak için bin bir türlü özelliklerini saya saya bitiremeyen, bu körfezin YABANCI TURİSTLER için bile Antalya gibi, Bodrum gibi, Marmaris gibi uluslararası bir MARKA olabileceğini düşünen insanların çoğunlukta olduğu bir toplantı Enez’de gerçekleşti.

Lafı uzatmadan söyleyelim ki Saros’un böyle bir şansı yok.Daha güneydeki Ayvalık ve Çeşme gibi, Ege sahil kasabaları bile daha çok İÇ TURİZM’e dönük bir anlayış ve yerli müşteri profili ile YABANCI turiste bel bağlayamadan bu işi götürüyorsa, Saros’un da yapabileceği, başarabileceği turizm hedefi Ayvalık’tan, Çeşme’den öteye geçemez.. Yılda 2 ay deniz mevsimi ile bu işi 6 ay denize girilebilen Antalya ve Bodrum gibi hem de çok değişik arkeolojik ve doğa ören yerleri ile çevrili bölgeler varken, Türkiye’ye gelip güneş ve kum arayan yabancılar için SAROS körfezi çok fazla anlam taşımaz.

Ne yapılabilir? Öncelikle SAROS için müşteri profili belirlenmelidir. Sadece kaba hatları ile İstanbul ve Trakya’lılar için yakınlığı, Batı Trakya’daki soydaşlarımız ve hemen günü birlik gidip gelebilecek Yunanistan ve Bulgaristan halkı ile Karavan tutkunları Saros’un müşteri profiline uygundur. O nedenle daha çok GÜNÜBİRLİK tesisler, bakımlı plajlar, temizlik, gürültü kirliliğinden de arınmışlık ve örnek pansiyon işletmeciliği ve MOCAMP’ lar öne çıkmalıdır.  Bu işler için bugüne kadar sanırım epeyce mesafe alınmış olmalı ki ENEZ ZİRVESİ’nde bölge yönetici ve esnafları, işletmecileri fazlaca yakınmalarda bulunmadılar. Ama geçen yaz, bizzat gözlediğim kadarı ile mokamp ve camping alanlarının genişletilmesi, bol su ve özellikle modern tuvalet imkanları,çöp ve temizlik, özellikle yoğunluğun yaşandığı bayram tatillerinde çok büyük ihtiyaç olarak öne çıkıyor. (Dedeağaç’daki  Mocamp mutlaka görülmesi gereken bir örnektir sanıyorum.)

Başta sorduğumuz soruyu tekrar sormakta yarar var. “Saros ve Enez aynı kaba sığar mı?’’ Yani neredeyse yüzü aşkın ilgili ilgisiz insanın katıldığı böyle bir toplantıda Enez’in de araya sıkıştırılarak sorunlarının ve çözümlerinin tartışılması yeterli olur mu? Bunu düşünmek bile yanlış. Toplantıda Valimizin de ifade ettiği gibi Enez, ayrı bir çalışma modeli ile ve UZMANLARCA masaya yatırılıp günlerce tartışılmalı, turizm seçenekleri belirlenmeli, devletten beklenenler ve yerelde yapılabilecek olanlar kağıda dökülmeli ve İŞ İŞTEN GEÇMEDEN bir master plan yapılıp titizlikle uygulanmalıdır.  İnşallah Valimizin tayini yakın geçmişteki diğer valiler gibi 1-2 sene ile sınırlı kalmaz ve görev süresi içerisinde bu master planın hazırlanmasını gerçekleştirecek çalışmaları başlatır. Abartmadan söyleyeyim. Enez Trakya’nın ve özellikle Saros bölgesinin en büyük umududur. Turizm açısından en büyük çekim noktasıdır. Enez yerinde saydıkça Saros da yerinde sayar.

Enez MARKA olmaya namzet bir coğrafyadır. Yılda 12 ay turizm yapılabilecek  imkanlara  ve çeşitliliğe sahiptir.  Ama ne yerli halkımız, ne  yerel yöneticilerimiz, ne meslek odalarımız, ne çevre belediyelerimiz Enez’in öneminin ne yazık ki hala YETERİNCE farkında değiller. Örnek vermek gerekirse merkezi  idarenin, yani  hükümetin bu Kente yapması gereken en ACİL ve zaten 2 yatırımdan biri Limanın uluslararası trafiğe açılması ve diğeri de Enez-Keşan Karayolu’nun kısaltılarak  riskli  bir macera yolu olmaktan çıkarılmasıdır.  Bu yolun Enez’de yaşayan 3-4 bin kışlık nüfus için yapılmayacağını ilgililer, görebilmeli ve idrak edebilmelidirler.

“Enez’e iktidarın nimetlerini taşıma” iddiası ile AKP’ye transfer olup seçilen Belediye Başkanı eski solcu Sayın BOSTANCI’nın bu  yol, derhal programa alınıp yapılıncaya kadar bakanlıkların önüne çadır kurup nöbet tutması, hatta açlık grevi yapması çevre  belediyelerin de, Saros’taki yatırımcıların da  ona bu konuda destek vermesi gereklidir. Ya da bunu beceremiyorsa Sayın Bostancı’nın, arıtma tesisinin gerekli arıtmayı yapmadan Saros Körfezine salıverdiği pislik hala denize akıp duruyorken,  İKTİDARIN NİMETLERİ olarak 1000 konutluk TOKİ inşaatı ya da Sahilde Kamu dinlenme tesisleri projeleri ile “Devlet imkanlarını Enez’e taşıdık ” diye övünmesi ciddiye alınamaz.