ENEZ MEKTUBU

Enez’de doğal gaz inşa süreci başlıyor. Bu konuda Belediye Başkanı Sn. Özkan Günenç, ana ve terminal stok depolarının yerlerinin belirlendiğinin, kısa bir zaman sonra kazı ve tesisat işlerinin ihaleye çıkarılacağının ve muhtemelen yaz başına doğru ilk kazmanın vurulacağının bilgisini verdi. Bu hesaba göre 2022’nin ilk aylarından itibaren Enez’in doğal gazla tanışacağı anlaşılıyor. Yanlış anlamamışsam doğal gaz, Enez’e boru hattı ile değil taşınarak gelecek. 1 ana ve galiba 3-4 terminal stok havuzu olacak. Ana depo da Trapez’de inşa edilecek.

***

Öte yandan Enez Limanı yasal bir statü kazanarak artık Trakya’nın Ege denizine açılan tek Liman Gümrük Kapısı oldu. Bu arada, Enez Ayasofya Kilisesi Cami olarak da olsa restore edilerek açılışa ve ziyarete hazır hale getirilmek üzere.. Bu işten anlayanların belirttiğine göre bu restorasyonda  başarılı ve güzel bir çalışma olmuş. Tüm bu gelişmelerin sonucunda 10 yıl sonrasının Enez’ini tahayyül edebiliyor musunuz?

***

Önümüzdeki kıştan başlayarak artık Enez Sahili’nde sürekli yaşayan nüfus hızla artacak. Çok yakında, mesela 3-4 yıl sonunda Enez nüfusu ikiye katlanacak. 20 yıl sonra da Enez’ Edirne’nin en büyük ilçesi haline gelecek. Limanından Dedeağaç’a, Gökçeada’ya, Semadirek’e, Bozcaada’ya, Taşoz’a, Çanakkale’ye deniz yolu ile ulaşılabilecek, turlar düzenlenebilecek. Belki de Kuzey Ege’de Türk ve Yunan adalarını kapsayan kruvaziyer turizm başlayacak. Bu gelişmelerle ilgili yeni iş alanları, istihdam imkanları  ortaya çıkacak.. Konut ve diğer gayrimenkul fiyatları çok artacak. Olumlu pek çok gelişmenin yanında olumsuz pek çok sorun da ortaya çıkacak. Asayişi sağlamak şimdiki gibi sorunsuz ve kolay olmayacak. Çevre ve doğa konusunda da pek çok olumsuzluklar yaşanacak. Süper marketler, ERASTA’larla “Mahallenin bakkal Amcası” edebiyatı sona erecek.. Trafik sorunları hayal ettiğimizin ötesinde boyutlar kazanacak. Hatta mafyamız bile olacak..

***

Peki.. Bizim üzerimize şimdiden düşen görevler var mı? Elbette var.. Hem de pek çok yapmamız gereken işler var.. Öncelikle yazlıkçılarımızın bir an evvel Enezli olmaları gerekiyor. Yazlıkçı da olsalar artık onları da Enez’in yerlisi saymak zorundayız. Enez’in yerli nüfusunu ne kadar artırırsak önümüzdeki yılların sorunlarını Enez’in Enezlinin yararına çözmemiz kolaylaşır. Enez’in gelecekteki direksiyonunda bizler oluruz. Geleceğin kurallarını, kurumlarını ve omurgasını şimdiden bizler oluştururuz. Bu kurumları, kuralları ve omurgayı oluşturmak için de Çevremizdeki 4-5 Üniversitenin katkılarıyla Enez’i, belki de aylarca bir masaya yatırıp kısa orta ve uzun vadeli hedeflerimizi ve KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZİ şimdiden belirlemeliyiz. Enez’e bilimsel ölçütlerde hedefler saptamalıyız. Düşünmeden, öğrenmeden, araştırmadan, planlamadan tek bir çivi bile çakmamalıyız.

***

Bu süreç partiler üstü bir anlayış gerektirir. Beklemeye, gecikmeye, kısır çekişmeye tahammül yoktur.. Herkes elinden geleni ardına koymamalı ve konulacak kurallara HEP BİRLİKTE sonuna kadar sahip çıkılmalıdır. Örneğin yukarıda saydığımız gelişmelerden sonra en büyük eksik Enez-Keşan duble yoludur.. Gerekirse AKP İlçe Yönetimi’nin öncülüğünde otobüslere dolup hep birlikte Ankara’nın yolunu tutmalıyız. Siyaset hizmet üretmek için yapılır. Kapı kapı dolaşıp çiçek dağıtarak, hayırlı kandiller dileyerek, parti büyükleri ile selfie çektirilerek siyaset yapmak Enez’in ihtiyacı değildir. Bu son sözüm tüm siyasiler içindir.            

***

Kaymakamımız, belediye başkanımız bir işaret versin. Enez’i konuşmaya, önümüzdeki yılların sorunlarını, imkanlarını ve çözüm yollarını konuşmaya hemen başlayalım…