Keşan Belediyesi, kültür etkinlikleri kapsamında Keşan’a gelen Samsun Sanat Tiyatrosu’nun “Gölgesi’nde Çınar’ın Ağlasun Ayşafağı” adlı tiyatro oyunu ve Usta Tiyatrocu Yaşar Gündem’in eşsiz performansı tiyatroseverlerden tam not aldı.

31 Mart 2017 Cuma günü sahnelenen ve saat 20.00 sıralarında başlayan oyun, Keşan Belediyesi Konferans ve Tiyatro Salonu’nda sahnelenendi.

Oyunu; Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan ve Eşi Şengül Özcan, Başkan yardımcıları Salim Şevik ve Cengizhan Aktan ile tiyatroseverler izledi.

Hasan Hüseyin Korkmazgil'in Ağlasun Ayşafağı adlı kitabından uyarlanan “Gölgesinde Çınarın” adlı oyunda, sahnede performansı ile adeta devleşen Usta Tiyatro Oyuncusu Yaşar Gündem, geçmişe ve günümüze çınarın gölgesinden baktı.

Ünlü ozan Hasan Hüseyin Korkmazgil’in şiirlerinden derlenen ve oyunlaştırılan tiyatro oyunda; ezilen, sömürülen kesimin siyasete alet edilen duyguları dile getirilirken, işlenen sosyal temanın, seyircilerden çokça alkış aldığı gözlendi.

Oyunda “Küçükasya” diye adlandırılan ülkemizin coğrafya tarihine, Anadolu’nun kıyım ve acı günlerinden ses verildi. Medeniyetler göçünden, Anadolu halklarının yaşamına; gölgesinden gelip geçenlerin acılarını yüklenmiş dallarına bakıldı. 1970'lere gelinildiğinde bu coğrafyanın insan ve toplum suretlerini, emekten adaletten yana durarak eşit ve özgür bir yaşamı muştulayarak yüreğimiz çınarın serin gölgesine bırakıldı. Tarihin patikalarında, taşlı yollarındaki yoksul hanelere uğrayıp acılarını, yoksunluklarını sırtlayan oyunda; sarayların, konakların zengin sofralarına uğramadan; imparatorları, hanedanları ve soytarılarını alkışlamadan sorular soruldu.

Sahne tasarımı, ışığı, müziği özenle hazırlanan oyunda Hasan Hüseyin Korkmazgil'in şiirsel anlatımını Yaşar Gündem sahnede tek başına yorumlarken seyircinin adeta dev kadrolu bir oyunu izliyor duygusuna kapıldığı hissedildi.

Oyun sonrası sahneye geleceğin mimarı olarak gösterilen çocuklardan biri ile gelerek başarılı performansı nedeniyle Yaşar Gündem’e çiçek takdim eden Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, şunları söyledi: “Bu akşam felsefik olarak çok doyurucu bir oyun izledik. Bizler oyunda da anlatıldığı gibi gidenler, yanımızda olan çocuğumuz da devam edenler… Emek solmasın, insanlık ölmesin. Şükürler olsun ki bu oyunları oynayabiliyoruz. 2004 yılından bu yana Samsun Sanat Tiyatrosu ile beraberiz. Gerçekten kaliteli oyuncular yetiştirmişler. Bizim sanata, sanatçıya ve dürüstlüğe ve emeğe saygı duymaya, benliğimize ve kimliğimize ihtiyacımız var. Nereden gelip nereye gideceğimizi de bilmeye ihtiyacımız var. Yaşar Gündem ustamızın, sanat ve sanatçımızın önünde eğiliyorum.”

Yaşar Gündem de Keşan’ın 13 yıldan bu yana Başkan Özcan’la birlikte yürümesinin bir şans olduğunu ifade etti ve Hasan Hüseyin Korkmazgil’in anısına kendisine bir hediye takdim etti.