Çamlıca Belediye Başkanı Halil Büyükyatıkçı, yaptığı açıklamada Çamlıca Beldesi’nde her yıl geleneksel olarak düzenlene Bocuk Gecesi’nin bu yıl yapılamayabileceğini söyledi.

Büyükyatıkçı, Çamlıca’nın simgesi haline gelen ve her yıl ocak ayının ilk haftasında kutlanan Bocuk Gecesi’nin organizasyon eksikliğinden ve Trakya Üniversitesi öğrencilerinin sınav takvimine denk gelmesi nedeniyle ertelenebileceği ya da iptal edilebileceğini söyledi.

Halil Büyükyatıkçı, Bocuk Gecesi’nin normalde 7 ya da 10 Ocak tarihleri arasında yapıldığını belirterek, “Ancak bu tarihlerde üniversite öğrencilerimizin finallerinin olduğunu öğrendik. Bu etkinliğin en önemli ayaklarından biri zaten öğrenciler. Öğrenciler olmadıktan sonra gecenin de bir anlamı kalmayacak. Bu organizasyonu yapan Tahir Demirel arkadaşımız da bir kurumda çalışmaya başladığını ve işlerinin yoğun olduğunu söyledi. Biz de başka bir arkadaşımızı görevlendirdik. Ancak onun da sağlık problemleri olduğundan ilgilenemedi. Bu hafta yapacağımız encümen toplantısında bir kez daha görüşeceğiz. Erteleme durumu olabilir. Şu anda söyleyecek bir şeyim yok.” dedi.

Bir diğer alternatifin yılbaşından hemen sonraki hafta sonu bu etkinliğin yapılabileceği olduğunu dile getiren Büyükyatıkçı, “Şu anda net bir şey yok. Üniversiteyle bu konuda görüşeceğiz. Ondan sonra daha netlik kazanacak. Ancak ertelenecek gibi duruyor.” diye konuştu.

BOCUK GECESİ NEDİR?

Orta Çağ’dan kaldığı belirtilen Bocuk Gecesi’nin, Hristiyanların "bojic" adetleriyle ilişkisi bulunmuyor.

Türk halk kültürüne ait olan gecede her evde mutlaka kabak pişiriliyor, bunun yanı sıra ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yeniliyor. Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede, gençler çarşaflara bürünerek komşularını "Bocuk geliyor" diye korkutuyor. "Bocuk" diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde, insan görünümünde gezdiğine, "Bocuk karısının" kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inanılıyor.

Bocuk Gecesi’nin, kış mevsimindeki en sert gecenin simgesi olduğu belirtiliyor. Bu gece suya atılan tahtanın, sabah su üzerinde donmuş bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.