HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Saat 16.30’da, Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’ndeki sanat merkezinin açılışına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, daire amirleri ve davetliler katıldı.

Törende ilk olarak konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, tüm katılanlara teşekkür ederek, “Her birinizi saygı, sevgi ve  hürmetle selamlıyorum. Keşan’ımıza yeni bir eser daha kazandırmanın gururunu yaşadığımız bugün de, bizlerle birlikte olduğunuz için şükranlarımı sunuyor,  hoş geldiniz şeref verdiniz diyorum. Biliyorsunuz ki; pandemi sürecinden dolayı  kültür ve sanat etkinliklerine uzun bir ara vermek zorunda kaldık. Tiyatrosuz, müziksiz, sinemasız, kısacası sanatın tüm değerlerinden yoksun yapamayacağımızı gördük. Bu noktada; Keşan’ımızın sosyal ve kültürel değerlerini güçlendirecek eserleri, vatandaşlarımızın hizmetine sunma gayretini ortaya koyduk. Göreve gelirken, en büyük amaçlarımızdan biri de Keşan’ımızın kültürel değerlerine, sanat değerlerine ve sanatçılarına hak ettiği değeri kazandırmaktı. Vatandaşlarımıza sosyal, kültürel ve sanatsal zenginlikleri yaşayabilecekleri,  nitelikli ortamlar kazandırma çabamızdan hiç vazgeçmedik. Çünkü biliyorduk ki; Keşan’da kültür ve sanat standardı yükseldikçe Keşan’ımız da yükselecekti. O yüzden; çocuklarımızın ve gençlerimizin, sanat atölyelerinde yetişmesi, sanat ve sanatçılarla buluşmaları için sağlam zeminler hazırlıyoruz. Biz genciyle, yaşlısıyla, sporuyla ve sporcusuyla olduğu kadar, sanatı ve sanatçısıyla da gelişen bir Keşan’ız… O yüzden;  sanatı ve sanatçıyı önemsemek, onlara imkânlar sunmak,  bizim olmaz ise olmazımızdır” dedi.

BURAYI DÜZENLİ OLARAK, ÇEŞİTLİ KÜLTÜR VE SANAT ETKİNLİKLERİYLE DESTEKLEYECEĞİZ

“Bizim üslubumuz; sözümüzü eser ve hizmetler ile söylemektir” diyen Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Çok iyi biliyoruz ki; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da işaret ettiği gibi; ‘kültür ve sanatı küçümseyen toplumlar,  kaybetmeye mahkûmdur’ Bizler medeniyet değerlerimizi yükseltmek ile mükellefiz. Ulu Önderimizin ‘sanatkâr el öpmez;  sanatkârın eli öpülür’ sözündeki gibi, onları el üstünde tutmak önceliğimiz olmalıdır. Çünkü bu, bir eser kazandırmaktan öte, sorumluluk bilincidir. İnanıyoruz ki;  burada yürütülecek her kültür ve sanat faaliyeti büyük ve güçlü Keşan’ın inşası yolunda atılmış önemli bir adım olacaktır. Artık bize düşen de;  burayı düzenli olarak, çeşitli kültür ve sanat etkinlikleriyle desteklemek olacaktır. Çocuklarımızın,  gençlerimizin ve yetişkinlerimizin, kabiliyetlerini ortaya çıkaracak, azami derecede yararlanacakları bir kompleks olmasını temenni ediyoruz. İnşallah nitelikli kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapmasını diliyoruz. İnşallah yıllar boyunca, Keşan’ımızın kültür-sanat nabzının attığı yer olarak değerli hemşehrilerimize sayısız hizmet sunacaktır. Birlikte oluşturulan her zenginlik çok kıymetlidir. Biz göreve gelirken  bir söz vermiştik; dedik ki; “Keşanlılar  Keşanlıyım diyerek gurur duyacak” İşte bugün bu fotoğraf ile, Keşanlı hemşehrilerimizin  gurur duyacağı bir tablo daha ortaya çıkmış oldu. Ben bu düşüncelerle;  bu güzel şehirde kültüre ve sanata etkisi olan, emeği geçen, katkı veren tüm vatandaşlarımızı da gönül dolusu selamlıyorum. Eli öpülesi nice yetenekler ve sanatçılar yetiştirmeye vesile olacak olan bu kıymetli kompleksin hazırlanmasında yoğun emekleri olan başta; Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere, bugün teşrifleriyle de bizleri onurlandıran Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız ve Diyanet İşleri Başkanımıza, sayın valimize,  Edirne milletvekilimize, il ve ilçe başkanlarımıza, ilgili birimlerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Keşan’ımıza, halkımıza, sanatçılarımıza ve Keşan’ımızın kültür sanat hayatına, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Tekrar her birinizi saygı, sevgi ve hürmetle selamlıyorum.”

YAŞAM DA BİR SANAT AMA SANAT DİYİNCE SADECE MÜZİĞİ ANLAMAYACAĞIZ

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da, Kültür Bakanlığı’nın normalde iki değer üzerinde durduğunu belirterek, “Somut mirasımız. Onlar tarihi eserlerimiz. Restorasyonlarımız, antik kentlerimiz. Onları korumak, geleceğe taşımak bizim vazifemiz. Onları restore ediyoruz ve geleceğe taşımaya gayret ediyoruz. Bir de somut olmayan mirasımız var. O dilimiz, şiirimiz, edebiyatımız, yememiz, içmemiz, oturmamız, kalkmamız. Bizi biz yapan ne kadar değer varsa onlarda somut olmayan mirasımız. Kültür bir somut mirastır bir de somut olmayan mirastır. Ama sanat deyince, yabancı bir kelime yapmaktan geliyor, sanayi de oradan geliyor. Farabi der ki; ‘İnsan ruhtur, bedendir’. Yani hayaldir, gerçektir. Yani kültürdür, sanattır. İnsan ruhunda, toplum belleğinde o tarihi yapılardan, dilden, edebiyattan, şiirden, yemeden, içmeden, oturmadan, kalkmadan, dedelerinden, atalarından aldığı birikimi, kültürü. Onu her gün yaşamın içerisinde tekrar ediyor. Her gün üzerine koyarak gitmeye çalışıyor. Yaşam da bir sanat ama sanat diyince sadece müziği anlamayacağız. İçinde dil var, şiir var, edebiyat var. Yemek yapma da var. Gastronomiyi geliştirme de var. Eski binalardan ilhamla yeni tasarım da var. Mimari de var. Yeni kentsel planlamalar da var” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR BİRİKİMDİR, SANAT DA O BİRİKİMİN İÇERİSİNDE YAPACAĞINIZ HER ŞEYDİR

Ahmet Misbah Demircan, konuşmasının devamında, “Şehir nedir diye sorsanız, şehir kültürdür, sanattır derim. Çünkü kültür birikimdir, sanat da o birikimin içerisinde yapacağınız her şeydir. O halde belediye başkanımızı alkışlıyorum, tebrik ediyorum. Doğru bir yerden tutuyor. Burada bunun perspektifi çok geniş olması lazım. Ne güzel olmuş ve bu eser ortaya çıkmış. Sanat adına uçsuz bucaksız geniş bir unvan var. Orada dil önemli, müzik önemli, tiyatro önemli. Onlar sadece bir eğlence değil. Onlar aslında bir eğitim aracı. Böyle görmemiz gerekiyor. Ben şahsen böyle görüyorum. Bakanlığımızın misyonu budur. Geçmişi korumak, oradan ilhamla geleceğe bakmak” diye konuştu.

HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle eserlere sahip çıkarak, tarihe sahip çıkarak onları ihya ettiklerini dile getirerek, “Kültürün bir de somut bir tarafı var. Bugünkü gibi bu eserlerin de açılışını yapıyoruz. Ben Kültür ve Turizm Bakanımıza Edirne’ye verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Tabii ki UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii Edirne’mizde ve gurur duyuyoruz. Vakıflar eliyle onunda restorasyonuna başladık. 3 yıl gibi kısa bir sürede de tamamlayacağız. Onun açılışını da inşallah hep birlikte yaparız. Bugün de burada buranın açılışını yapıyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Demircan ve beraberindekiler daha sonra Keşan Belediyesi Sanat Merkezi’nin açılış kurdelesini kesti. Sanat merkezini gezen Demircan ve beraberindekiler, atölyeleri ziyaret ederek, kursiyerlerin çalışmaları hakkında bilgi aldı.  Hüseyin Nihal Atsız Kütüphanesi ve Selim Sesler Tiyatro Salonu'nu da gezen Demircan, çalışmaları inceledi. Demircan, daha sonra Keşan Belediyesi Selim Sesler Tiyatro ve Konferans Salonu’nda, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yürütülen ‘Kuşaklar kütüphanede buluşuyor’ etkinliğine katıldı. Demircan’a, Helvacıoğlu tarafından Keşan bezinden yapılan yelek ve kasket hediye edildi.