Bülent Saylam

 

Sırp gezginci müzisyenler İgor Dragoviç (27) ve Novak Stoyanoviç (21) dün Belgrad yolcuğu öncesi Keşan’da mola verdi. Müzik aleti satın almak için uğradıkları Aheste Müzik Aletleri Organizasyon’da sıcak ilgiyle karşılanan Keşanlı müzisyenlerden Ali Payam, Müzik Öğretmeni Ahmet Gürkan Akın, İgor ve Novak’ın ilginç hikayelerine tanık oldu.

İgor Dragoviç ve Novak Stoyanoviç yaklaşık 10 günden beri Türkiye’nin belli başlı şehirlerinde sokak müzisyenliği yaparak Türk Müziği’ni ve enstrümanlarını inceleme fırsatı bulmuş. Bu arada bazı zorluklarla da karşılaşmışlar. İstanbul, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlerin dışında Lüleburgaz ve Çorlu’da da bulunanan iki müzisyen en çok Bursa Büyükşehir Belediyesi Zabıtası’nın sokak müzisyenlerine olan tutumlarından şikâyetçi olmuş.

İgor ve Novak, başta eski Yugoslav ülkeleri olmak üzere; Avrupa’dan Hollanda, İtalya, Fransa ve Bulgaristan; Kuzey Afrika ülkelerinden Mısır, Libya, Tunus, Fas ve Cezayir’i ziyaret etmiş. Buradaki müzisyenleri, müzikleri ve kültürleri inceleyen iki müzisyen arkadaş kendi yapımları olan müzik aletlerini de çalıyorlar.

İgor Dragoviç, Avustralya’da yaşayan Aborijin’lere ait bir enstrüman olan Didgeridoo’yu kendisi yapmış. Aynı zamanda oyunculuk geçmişi de olan Dragoviç, grubuyla Sırbistan versiyonu “Yetenek Sizsiniz” yarışmasında yarı finale kadar çıkmış.

Novak Stoyanoviç, asıl enstrümanı olan gitar dışında bağlama ve darbuka çalmayı hedeflemiş. Roman müzisyenlerin hayranı olan Stoyanoviç aynı zamanda müzik prodüktörlüğü yapıyor.

Keşanlı müzisyenler ile Sırp müzisyenler kendi enstrümanları ile müzik icra ederken müziğin evrensel bir dil olduğunu bir kez daha kanıtladılar.