HABER MERKEZİ

TRT’nin 2017 projesi olarak başlayan dizi 13 bölüm yayınlandı ve önümüzdeki sezon da devam edeceği belirtiliyor.

Keşanlı dizi oyuncusu Ergin Kılıkçıer dizide (Vassilaki Basile Kargopoulo) canlandırıyor.

Kılıkçıer, Abdullhamid’in gizli hafiyesi (ajanı) ve aynı zamanda saray fotoğrafçısı.

Kılıkçıer, Abdulhamid’in verdiği görevlerde bazen saç ve sakal olarak kılık değiştirerek karşı istihbarat devletlerin içine sızarak bilgi toplayıp Osmanlıya aktarıyor.

Ergin Kılıkçıer, bu rolü ile ilgili olarak yaptığı açıklamada , “Böyle tarihte gerçekten yaşamış ve tarihe imzasını çektiği fotoğraflarla bırakmış olan Vassilaki Basile Kargopoulo’yu canlandırmaktan çok mutluyum. Bu proje Payitahtın Uygulayıcı Yapımcısı Özlem Taşpınar'ın Menajerim Müjgan Altınbilek’e ulaşması sayesinde bana geldi ve inanın çok heyecanlandım. Ben kariyerim boyunca hep farklı karakterleri oynamak istemişimdir. Bu proje bana geldikten sonra bir deneme çekimi yapıldı ve hep çalışmak istediğim ve kariyerini hayranlıkla takip ettiğim Yönetmen Serdar Akar ile çalışma fırsatı buldum. Deneme çekiminde Serdar Akar’ın beni beğenmemesinden çok korktum. Ama şükür ki beni tarihte gerçek yaşamış olan bir karaktere Vassilaki Basile Kargopoulo olarak seçmişti ve tabi sektörde bu kadar iyi bilenen ve başarılı bir Yönetmen tarafında seçilmek de ayrı bir gururdu. Ne tesadüftür ki canlandırdığım karakter 19. Yüzyılda Osmanlı döneminde Edirne’de bir stüdyo kuruyor ve Osmanlı’ya çalışıyor..Ve tabi 2017’de onu  Edirne’nin Keşan ilçesinde büyümüş Trakyalı bir genç canlandırıyor.. İşte ben buna tesadüf değil kader derim. TRT’nin böyle sevilen bir projesin de olmakta benim kariyerim için çok önemli bir referans.

TRAKYALILAR BENİ YAKINDAN TAKİP EDİYORLAR

Trakya’daki ve Keşan’daki sevenlerim sağ olsunlar beni nerede hangi projede olursam takip ediyorlar. Ve ben de bölgeme sanatsal faaliyetler de nasıl yardımcı olurum ve gençlerimizi nasıl örnek bir davranışta bulunurum diye yaşam tarzıma ve çizdiğim yola çok dikkat etmeye çalışıyorum. Zaman zaman gençlerden sosyal medyadan çok mesajlar alıyorum. Bir gün kısmet olursa Keşan da ya da Trakya’nın her hangi bir yerinde Tiyatro ve Kamera önü oyunculuğu üzerine ders vermek ve öğrendiklerimi gençlere aktarmak istiyorum. Keşan da beni destekleyen ve hem yerel hem ulusal basında haberlerimi yapan Usta Gazeteci Erdoğan Demir’e de çok teşekkür ediyorum. Erdoğan Bey sayesin de tüm Trakya beni tanıdı ve destekçim arttı.  Tabi benim gibi genç arkadaşlara da destekleyici yaptığı haberlerle Trakya’ya duyurması çok güzel ve onur verici bir davranış. Ayrıca haberlerime yer veren başta Keşan basını olmak üzere tüm Trakya basınına da teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

VASSİLAKİ BASİLE KARGOPOULO KİMDİR?

(1826-1886)

Faaliyet yılları, 1850-1912

Yunan asıllı Vassilaki Kargopoulo, ilk stüdyosunu Rus Konsolosluğu'nun yakınında 1850'lerde açar. 1859-60 yılları arasında her kesimden müşteri kitlesine hitap etmeye başlar. 1860'larda İstanbul kıyafetleri ve sokak satıcıları üzerinde yoğunlaşan fotoğrafları, özellikle turistlerin ilgisini çeker. Kargopoulo, 1870'lerde İstanbul manzaraları ve anıtları üzerinde yoğunlaşır. 1875'te Galata Kulesi'nden çektiği ve Karaköy-Eminönü arasında yapılacak üçüncü köprü inşaatını gösteren panorama, bu çalışmalarının ilk örneğidir. Osmanlı-Rus savaşının patlak verdiği 24 Nisan 1877'de, Kargopoulo da saray fotoğrafçısı ilan edilir. 1879'da Naples Endüstri ve Güzel Sanatlar Fuarı'na katılır. Galatasaray Lisesi'ne yakın ikinci bir stüdyo daha açarak, tüm Cadde-i Kebir'e hakim olur. 19. yüzyılda, kozmopolit bir şehir kimliğine bürünen Edirne'de bir stüdyo kurar. Kargopoulo'nun ilkleri arasında Osmanlı kriminoloji tarihi de yer alır. 1884 yılında, Osmanlı Nazırı Kamil Paşa'nın emri üzerine, İstanbul hapishanelerindeki mahkumların fotoğraflarını çeker. Amaç, bu fotoğrafların karakollara gönderilmesiyle yeni vakalarda suçluların kolay tespit edilmesini sağlamaktır. Kargopoulo meslek hayatının 35. yılını çeşitli ödüllerle kutlarken, geçirdiği ani bir kalp kriziyle 59 yaşında Osmanlı fotoğrafçılığına veda etmiştir.

Kaynak: Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi-İst.