AYŞİN SEÇİL GEZER

Son dönemlerde tercih edilen kitaplar hakkında bilgi veren Saçıntı, şunları söyledi: “Kitap evimizde yetişkin kitapların okuyucusunda bir azalma var. Sebebi kitap fiyatlarının yükselmesi midir, nedir bilemiyorum. Genç okuyucularda çoğalma var. Gençlerin çok okuduğu internetten yazılan hikayeler, romanlar var. Bunların ilgi görmesine göre de büyük kitap evleri Wattpad kitapları adı altında kitaplar çıkarıyorlar. En çok okunan, en çok sattığımız kitaplar onlar. Gençlerin fantastik kitaplara ilgisi fena değil. Okullarda okunması gereken kitaplar var, özellikle edebiyat öğretmenlerinin verdiği Türk klasikleri ve özgün kitapların okunma oranında çok büyük yükselme var.” 

OKUYUCU SAYISI ARTIYOR

Sosyal medya yazarları tarafından yazılan kitapların kısa süreli popüler olduğunun altını çizen Ali Saçıntı, “Bazı kitapların neden patladığını anlayamamıştık. Sonra Twitterda fenomen olan kişilerin kitapları varmış. Daha sonradan öğrendik biz okuyucu gençler sorunca. Sosyal medyanın okunma üzerinde çok büyük etkisi var. Büyük yayınevleri kitaplarını iyi reklam ediyorlarsa okuyucu sayısı artıyor. Ama bunlar kısa süreli oluyor. Bir hafta- 15 gün soruluyor, 15 gün sonra sorulmaz hale geliyor.” şeklinde konuştu.  

OKUYUCU KAZANDIRIYORSA FAYDALI

Wattpad adı altında büyük yayın evlerinin edebi değeri çok yüksek olmayan ve amatör yazarlar tarafından yazılan kitapların içeriği ile ilgili konuşan Saçıntı, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Edebi kitap dememiz mümkün değil çünkü yazarlar 17-18 yaşlarında, ne kadar yetenekli olabilir bilmiyoruz. Basit hikayeler ama kitap okunma oranının çok düşük olduğu bu ülkede bu tarz kitaplara kötü diyemiyorum. Çok mu faydalı? Değil. Edebi bir tarafı var mı? Yok. Fakat kitap okuma alışkanlığı başlatıyor gençlerde, bu önemli bir şey. Okuyucu kazandırıyorsa faydalı diye düşünüyorum, eleştirmiyorum.”