HABER MERKEZİ

Kulüpte bu hafta Alman edebiyatının usta kalemi Stefan Zweig’ın SATRANÇ isimli eseri incelendi. Dernek başkanı Aydın Yıldırım şu bilgileri verdi:

“Stefan Zweig Avusturya kökenli romancı, öykücü, gazeteci, oyun ve biyografi yazarıdır. Yaşadığı dönemde son derece güçlü ve derin eserler yaratmıştır. 1939'te Nazilerin baskıları sonucunda ülkesinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Özellikle 2. Dünya Savaşı yıllarında Avrupa’da yaşananlar ve Nazilerin yaptıkları yazarı başa çıkamadığı mutsuzluğun, depresyonun ve acıların ağına düşürmüştür. Bu umutsuzlukla daha fazla yaşayamayacağına karar veren Zweig maalesef 1943 yılında eşiyle beraber intihar etmiştir.

Satranç yazarın en beğenilen uzun öykülerinden biridir. Kitapta kıran kırana bir satranç karşılaşmasıyla bizi muhteşem bir olay örgüsüne taşıyan Zweig bir yanda Nazi faşizmini, Gestapo zulmünü anlatırken diğer yandan da bireyin otoriter bir rejim karşında nasıl yok edildiğini, hiçleştirildiğini sayfalara taşıyor.

Zerlanis olarak edebiyat tarihinin güçlü eserlerini birlikte okumaya, incelemeye ve tartışmaya devam edeceğiz. Sırada kült eser Küçük Prens var. Bizi takip etmeye devam edin.”