MEHMET AYTAÇ

Karamurat Mahallesi mera ıslah alanında, geç- tiğimiz salı günü yapılan etkinlikle mera alanında gözlem yapılarak, teknik personellerden ıslah çalış- maları hakkında detaylı bil- giler alındı.

MERALARDAN VERİMİN 4 KATINA ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, etkinlikte yaptığı açıklamada, projeyle üreticilere destek olmaya devam ettiklerini söyledi. Bugünün şartlarında en önemli gerçeğin, üreticilere destek olduğunu kaydeden Ulaş Yurdakul; “Üreticimizin maliyetle- rini ne kadar düşürebilirsek içinde bulunduğumuz bu enflasyonist ortamda, hem üreticimizi hem de hemşerilerimizi o kadar rahatlatırız. Bizler belediye olarak üstü- müze vazife olan işleri yapmaya çalışırken ve günün maliyetleri altında zorlanırken Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizin üreticilerimize destek vermesi mutlu ediyor. Vasıf kaybedip yeterli düzeyde verim alınamayan meraların ot verimlerini artırmak amacıyla 2015 yılında başlatılan proje kapsamında ot verimi 50 kilograma kadar düşen alanlarda verimin 4 kat artırılarak 200 kilogram seviyesine çıkarılması hedeflenmektedir” dedi.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ISLAH PROJESİ”
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Ka- dir Albayrak ise tarım ve hayvancılığın desteklenmesi konusunda Türkiye çapında örnek projelere imza attıklarını vurguladı. Albayrak şöyle konuştu: “Türkiye’nin en büyük ıslah projesi olma özelliğini taşıyan, Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi, kır- sal mahallelerde bedava ot kaynağı olan meraların daha verimli kullanılması için 7 yıldır uygulama- ya devam edilmektedir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Malkara Belediyesi ve Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakül- tesi ile ortak yürütülen ayrı bir mera ıslah projesi ile Karamurat ve Sarnıç mahallelerinde gübre uy- gulamasının yanı sıra İn- giliz çimi, İtalyan çimi ve yonca olmak üzere 2 bin 084 kg tohum, 670 dekar mera alanına ekilmiştir. Yine bu iki mahallemize 2015 yılından itibaren 96 bin 800 kg 20*20*0 kompoze gübre uygulaması

yapılmıştır. Güncel gübre ve tohum fiyatları göz önüne alındığında iki mahallemizdeki hayvancılığın gelişmesi için güncel olarak yaklaşık 1 milyon TL harcama yapılmıştır.”

“PROJEMİZ MERALARIMIZIN GELECEKTEKİ DURUMUNUN TEMİNATI OLACAKTIR”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, açıklamasına şöyle devam etti: “Vasıf kaybedip yeterli düzey- de verim alınamayan meraların ot verimlerini arttırmak amacıyla 2015 yılında başlatılan proje ile toplamda, 115.425 dekar meranın ıslahı yapılmıştır. Yapılan iyileştirme ile ot verimi 50 kilograma kadar düşen alanlarda verimin 4 kat artırılarak 200 kilogram seviyesine çıkarılması hedeflenmektedir. Böylece ekonomik anlamda hayvancılık yapmak isteyen işletmeler, kaliteli kaba yem ihtiyaçlarının önemli kısmını çayır ve meralardan karşılamış olacaktır. Proje ile 248 bin 878 dekar (il merasının % 77’si) mera alanı proje kapsamına alınmıştır. Bu alanın 115 bin 425 dekarına (il me- rasının % 36’sı) 2 milyon 786 bin 250 kg 20*20*0 kompoze gübre uygula- ması yapılmıştır. 115 bin 425 dekar alanda 150’şer kilogram ot artışı hesap- landığında, proje uygulama süresince yaklaşık 34 bin 627 ton kaba yem elde edildiği tahmin edilmektedir. İlimizin kaliteli kaba yem açığı göz önüne alındığı zaman, elde edilen ot miktarının önemi anlaşılmaktadır. Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi ile proje uygula- nan mahallelerde yapılan eğitim ve bilgilendirme çalışmalarımız ile de konunun önemi üreticilerimize açıklanarak çayır ve meraların öneminin anlaşılması sağlanmış ve koruyarak kullanma suretiyle verimliliği sürekli hale getirilmeye başlanmıştır. Projemiz meralarımızın gelecekteki durumunun teminatı olacaktır. Tüm çiftçilerimize ve üreticilerimize hayırlı olsun.”

Etkinliğe Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Albayrak ile Malkara Belediye Başkanı Yurdakul’un yanısıra CHP Malkara İlçe Başkanı Hülya Ertan, İYİ Parti Malkara İlçe Başkanı Nevzat Ulu, belediye baş- kan yardımcıları Hüseyin Vasfi Güner, Ersin Kaçar, belediye meclisi üyeleri, NKÜ Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Şen, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal İşler Daire Başkan V. Dr. Fatih Bakanoğulları, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Sertaç Balyemez, Karamurat Mahalle Muhtarı Ahmet Ergene ve üreticiler de katıldı.