Mersin'in Tarsus ilçesinde 20 yaşındaki Özgecan Aslan’ın katledilmesini protesto etmek amacıyla Keşan Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen yürüyüş ve basın açıklaması, dün yapıldı.

Saat 16.00 sıralarında, Eski İtfaiye Binası önünde toplanan ve siyah giyinen, çoğunluğu kadın yaklaşık 500 kişi, üzerinde Bağır duysun, kadına şiddet son bulsun, Erkekler Vuruyor devlet koruyor, İnsanlık yok, vicdan yok, dürüstlük yok, özgürlük yok, Kadını değil, cinayeti engelle, Canımız yandı, başka canlar yanmasın yazılı afiş ve dövizlerle, sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Burada grup adına CHP Keşan İlçe Eğitim Sekreteri Azize Top tarafından basın açıklaması okundu.

Top, “Kızımız, evladımız, kız kardeşimiz, ablamız, sevgilimiz, eşimiz, gelecekteki annemiz… “erkek” değil, kadın olan Özgecan. Ve sadece “erkek” değil kadın olduğu için Tarsus’tan Mersin’deki evine dönerken bir baba, oğlu ve bir adam tarafından kaçırılan, tecavüz edilen ve öldürüldükten sonra cesedi yakılarak vahşice katledilen Özgecan’ımız için buradayız. Şunu çok iyi biliyoruz ki: 2-3 sapığın- caninin yaptığı bir olay değil, ilk kez duyulan bir kadın cinayeti de değil yaşanan. Çünkü bu ülkede siyasi iktidar ve AKP’liler ne zaman ağızlarını açsa bir kadın öldürülüyor; erkekler tarafından şiddete, tacize maruz kalıyor. İstanbul’da eski sevgilisi tarafından halk otobüsü içinde kurşunlanan Özge gibi, Bursa’da vahşice öldürülen, katillerinin 3 yıldır bulunamadığı Sema gibi. Evet, bu ülkede kadınlar herkesin gözü önünde öldürülüyor, AKP’nin yargısı kadınları erkek egemenliğine ve kadın düşmanlığına mahkum ediyor.” dedi.

KATLEDİLEN KADINLARI, HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ

Azize Top, Özgecan’ın unutulmayacağını ve unutturulmayacağını dile getirerek şunları söyledi: “Özgecan’ın yaşadığı şiddetin ve vahşice katlinin sorumlusu, ‘Eşitsizlik, fıtrattandır’ diyen, kadınların kahkahasından korkan, tacizde, tecavüzde kadının rızası olup olmadığını sorgulamayı adaletten sayan; kadınların giydikleri elbiselerin rengini, makyaj yapmalarını, evlerine gittikleri saati tahrik unsuru olarak gören; tacizleri, tecavüzleri, kadın katillerini mahkemede aklayarak daha çok kadının öldürülmesine, taciz ve tecavüze uğramasına yol açan kadın düşmanı AKP hükümetidir. Kadınların her gün 3’er 5’er katledilmesine, kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete göz yuman zihniyete tahammülümüz yok. Özgecan’ı katledilen kadınları, yıllarca süren davalarda tecavüzcüleri aklanarak hayatı karartılan nice kız çocuğunu, yargıdan koruma talep etmesine rağmen şikayeti dikkate alınmadığı için sokak ortasında erkeklerce katledilen kadınları, hiçbir zaman unutmayacağız. Özgecan’ın bedeni tüm kadınların bedenidir. Kadına yönelik bu vahşice tavra artık yeter diyoruz. Kadınları hor gören ve onları sömüren, onları cinsel bir objeye indirgeyen zihniyeti şiddete kınıyoruz. Keşan demokrasi Platformunun kadın, erkek tüm üyeleri olarak, kadına yönelik ayrımcı, şiddet içeren her türlü eylemle mücadelemize devam edeceğiz. Özgecan öldürülen ilk kadın değildir ama son olması için tüm gücümüzle direneceğiz.

Eyleme, S.S. 25 No’lu Keşan Şehir İçi Motorlu Taşıyıcılar ve Minibüsçüler Kooperatifi de destek verdi. Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem, olaysız şekilde sona erdi.