BÜLENT SAYLAM

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) İstanbul Milletvekili Av. M. Sezgin Tanrıkulu, Keşan’da 24-25 Ekim 2020 tarihleri arasında Keşan Belediyesi ve Türk Kızılayı Edirne Kan Merkezi işbirliği ile düzenlenen kan bağışı kampanyasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

28 Ekim 2020 tarih 36842 sayılı soru önergesinde Tanrıkulu, Bakan Soylu’nun cevaplaması için soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Edirne Keşan İlçe Belediyesinin Kızılay ile birlikte kan bağış kampanyası başlattığı haberleri basına yansımış kan bağışı yapan vatandaşlara 5 litrelik ayçiçek yağı hediye edildiği de yine basına yansıyan haberler arasındadır”

Tanrıkulu ardından Soylu’ya şu 4 soruyu yöneltti:

“Bu bağlamda, 

1. Edirne Keşan İlçe Belediyesinin Kızılay ile birlikte kan bağışı kampanyasında kan bağışı yapan vatandaşlara 5 litrelik ayçiçek yağı hediye edildiği iddiası doğru mudur? 

2. Evde doldurduğu kan bağış formuyla sıraya ilk giren bir bağışçının 'Bugün kan bağışı, yapanlara 5 Litrelik yağ hediyesi verilecek. Bu da bir etken, 5 litrelik bir yağ bugün 60 lira’ sözleri göz önünde bulundurulduğunda kan bağışı karşılığında 5 litrelik ayçiçek yağı hediye edilmesinin izahı nedir? 

3. Kızılay'ın kuruluşundan günümüze kadar, kan bağışı konusunda gönüllülük esas iken AKP Hükümetleri döneminde giderek artan işsizlik ve yoksulluk akabinde kan bağışı kampanyası ile vatandaşlara erzak hediye edilmesinin izahı nedir? 

4. Kızılay'ın kan bağışı kampanyası dahilinde vatandaşlara başka erzaklar da dağıtlığı iddiası doğru mudur?” 

“Yazılı Soru Önergeleri Sonuç Formunda” soru önergesinin işlemde olduğu Soylu’nun Tanrıkulu’na cevap vermediği gözlendi.

NE OLMUŞTU?

26 Ekim 2020 tarihinde “Kan bağışlayana 5 litrelik sıvı yağ kampanyasına yoğun ilgi” başlıklı haberimizde Keşan Belediyesi ve Türk Kızılayı Edirne Kan Merkezi işbirliğinde düzenlenen ve kan bağışında bulunanlara 5 litrelik ayçiçeği yağı hediye edildiği kampanyanın, yoğun ilgi gördüğünü aktarmıştık.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da pandemi nedeniyle ülke genelinde kan bağışı sayısının düştüğünü belirterek, "Biz bunu aşmak için Türkiye'ye örnek olsun diye bütün kurumlarımızla birlikte bir kampanya gerçekleştirdik. Daha kampanyanın ilk saatlerinde kuyruklar oluştu. Herkesin bu kampanyaya destek olmasını temenni ediyoruz. Bir damla kanın bedeli paha biçilemez. Ancak Biz belediye ve kurumlarla işbirliği içerisinde farkındalık oluşturma adına kan bağışlayan ilk 300 kişiye 5 litrelik sıvı yağ veriyoruz. Ayrıca sosyal medya üzerinden başlattığımız 'en çok kim kan verecek?' şeklindeki meydan okuma kampanyasında da kurumlara çağrıda bulunduk. Kurumlarda buna kayıtsız kalmadı. Toplum olarak bir birinin derdiyle dertlenebilen, bağları kuvvetli bir yapıya sahibiz" şeklinde konuşmuştu.