HABER MERKEZİ

Türkiye’de 2016 verilerine göre yaklaşık 6 bin noktada satılan yasa dışı açık tütün, hem halkın sağlığına zarar veriyor hem de esnafın gelirini vuruyor. Edirne’nin Keşan ilçesinde son yıllarda satışı, ürkütücü bir biçimde artan açık tütün, pek çok riski de beraberinde getiriyor.

Açık tütün; Terör örgütlerini finanse edip, devleti vergi kaybına uğratarak ve bu vergi kaybı ile yılda bir boğaz köprüsü yapılabilmektedir. Ciddi sağlık sorunlarına sebep olan kaçak sigara ticareti ve yasa dışı açık tütün, mücadele edilmesi gereken önemli sorunların başında geliyor. İstanbul’dan Trabzon’a, Kayseri’den Elazığ’a birçok şehirde yasa dışı olarak satılan açık tütün, kaçak sigara oranının yüksek olduğu ilimizde de büyük sorun teşkil ediyor. Özellikle Keşan ilçesinde açık tütün satışı endişe verici boyutlara ulaştı. İlçedeki pek çok noktada satılan açık tütünün hangi koşullarda, ne şekilde üretildiği bilinmiyor.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) tarafından açıklanan Hileli Gıda Raporu’nda, yasa dışı açık tütünün içinde arsenik, fare pisliği ve yüksek miktarlarda toksik kimyasalların bulunduğu belirtilerek, halkın sağlığıyla oynandığına dikkat çekilmişti.

GENÇLER KOLAYCA ULAŞIYOR

İçeriği belirsiz yasa dışı açık tütün, hazır filtreli sigara kâğıdına konularak, sokak aralarında, dükkânlarda ya da pazarlarda her türlü denetimden uzak bir şekilde satılıyor. Gençlerin bu satış noktalarına kolayca ulaşabilmesi tehlikenin boyutunu daha da artıyor. Yasa dışı açık tütün satışının fazla olması, evine ekmek götürmeye çalışan ve hali hazırda maddi zorluk çeken dürüst esnafın gelirine de darbe vuruyor. Esnaf, vatandaşı açık tütünden uzak durması konusunda uyarıyor.

Sağlığı ve ekonomiyi tehdit eden yasa dışı açık tütün satış noktalarına yalnızca idari yaptırım uygulanması, yeterli ölçüde caydırıcı etki yaratmıyor. Terör örgütlerinin başlıca finans kaynağı olan kaçak sigara ve açık tütüne “dur” demek için, halk ve esnafın işbirliği içinde çalışması büyük önem taşıyor.