Obezite ve Kaliteli Yaşam Konferansı Edirne’de yapıldı

 

Açıkgöz: “Asıl amacımız, yarınlara obez olmayan bir toplum inşa etmek”

 

Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin ev sahipliğini yaptığı Obezite ve Kaliteli Yaşam Konferansı, dün saat 09.00’da Edirne Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Opr. Dr. İlhan Açıkgöz, şunları söyledi: “1970-1980’li yıllardan itibaren özel sigorta şirketleri obezite konusunu gündemlerine almaya başladılar ve obez insanların sigorta primlerini arttırdılar. Yıllar geçtikçe, obezitenin sebepleri, sonuçları daha iyi anlaşıldı. 2009 yılında Hollanda’da yapılan bir çalışmada, obez insanların sigorta şirketleri lehine daha avantajlı gruplar oldukları saptandı. Obez insanlar total sağlık harcamalarında sigorta şirketlerine daha az yük bindiriyorlar çünkü daha erken ölüyorlardı. Hollanda sigorta şirketleri, yapıyı biraz değiştirerek obezlerde sigorta primlerinde indirim uygulamaya başladılar. Umarım, biz Türkiye olarak bu sebeple sigorta indirimleri görmeyiz. Obezite dünün konusu ve yarının konusu. Sempozyumumuzda hedef kitlemiz, bugünkü obezler ve şişmanlar değil! Onları zayıflatmak gibi bir amacımız yok. Ama yarınlarımız için özellikle çocuklarımızda obezite ile ilgili bilinç düzeyini arttırmak. Asıl amacımız, yarına obez olmayan bir toplum inşaa etmek. Yarınlarımızı inşa etmek adına, bilinç düzeyini arttırmak adına faydalı bir toplantı olmasını diliyorum.”

Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Ergün de konferansta yaptığı konuşmada “Bu toplantıya katıldığınız için teşekkür ederim. Sağlık çok önemli bir konu ama sağlıklı yaşamak daha önemli. Herhangi bir hastalığa maruz kalmadan kaliteli bir hayat sürmek belki de yaşamın bir amacı. Bu bakımdan, insanların hayatlarını sağlıklı sürdürebilmesi için, hareket etmeleri ve yediklerine dikkat etmeleri gerekiyor. Kendim uygulamaya çalışıyorum. Sanıyorum ki hayatın sırrı, hareket etmekte ve yediğiniz yiyeceklere dikkat etmekten geçiyor. O zaman ne yapacağız. Midemizi özgür bırakmayacağız. Beynimiz özgür olacak ama midemizi serbest bırakmayacağız. Hayatta bunu prensip aldığımız takdirde yaşadığımız sürece, kaliteli ve mutlu bir hayat sürdürürüz. Bir de sanıyorum beyin ile ilgili bir şey yani obez olmadan zararlı şeyler yemeden hayatı sürdürdüğümüz zaman beyinsel faaliyetlerimizdeki aktivitede daha kaliteli hale gelmekte. Bu bakımdan ben bu konferansa halkımızın daha fazla ilgi göstermesini istiyorum. Yine de katılan bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Bu konferansı düzenleyen Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne, Edirne Sağlık Müdürlüğü’ne, Edirne Halk sağlığı Müdürlüğü’ne, Edirne Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, kurumlara ve yöneticilerine teşekkür ediyorum. Katılımcı arkadaşlarıma ve konferans veren uzman arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Teşekkür ediyorum bu konferansın faydalı olacağına inanıyorum ve herkese sevgi ve saygı sunuyorum.” dedi.

Konferansın birinci oturumunu yöneten Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Emrah Erten ise, “Sağlıkta dönüşümün 2003 yılında başlamasıyla birlikte Türkiye sağlık alanında ciddi yollar kat etti. Gerçekten de anne ve bebek ölümü hızlarındaki düşüşler gelişmiş ülkeler seviyesine geldi. Ortalama yaşam süresi kadın ve erkeklerde nerdeyse onar yıl arttı. Tabi bu süreç içerisinde Gayri Safi Milli Hasıla’daki artışlarla birlikte insanımızın alım gücü de yükseldi, bununla birlikte teknolojinin gelişmesiyle hareketsiz bir yaşama alışması tabii ki obeziteyi Türkiye için de büyük bir sağlık sorunu haline getirdi. Son yapılan çalışmalarda obezitenin %25-30’lara kadar çıktığını bizlere göstermekte, bu da tehlikenin boyutunu göstermesi açısından önemli bir veri. Tabii aynı zamanda dünyada da aynı gelişmeler yaşandı ve obezite gerçekten de tüm dünyayı ilgilendiren bir toplum sağlığı sorunu haline geldi. Bu sebeple biz bugün sizlere şişmanlığın sebepleri, sonuçları, tedavisiyle ilgili bir sempozyum sunmaya çalışacağız” diyerek konferansın içeriği hakkında bilgi verdi.

Edirne Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Özlem Çelik’in, “Obezite Nedir? Obeziteye neden olan faktörler nelerdir? Dünyada ve Türkiye’de obezite sıklığı nedir? Obezitenin neden olduğu komplikasyonlar ve hastalıklar nelerdir?” konularında sunumunun ardından Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serhat Ocak, obezitede egzersiz sıklığı, Yararları ve riskleri konularında bilgi verdi.

Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Dr. Deniz Özden’in, Bakanlığın obezite politikası hakkında katılımcıları bilgilendirmesinden sonra aktivasyon uygulaması yapılarak, boy ve kilo index ölçüm oranı hesaplanması gösterildi.

Konferansın ikinci oturumu, Uzm. Dr. Özlem Çelik başkanlığında toplandı. İkinci oturumda; Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Pehlivanoğlu, obezitede diyet tedavisi hakkında sunum yaptı.

Edirne Devlet Hastane Yöneticisi ve Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Gürhan Çelik, obezitede ilaç tedavileri ve cerrahi tedavi yöntemleri hakkında, Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Havva Nur Peltek Kendirci, Obezitenin önlenmesi için neler yapılabileceği ve çocukluk çağı obezitesinden etkili korunmanın nasıl olması hakkında, Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Filiz Tuna ise obezitede egzersiz sıklığı, yararları ve riskleri hakkında bilgiler verdiler.

Katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından konferans sona erdi.