HABER MERKEZİ

Ahbap Keşan Başkanı Çilem Aslı Eren saat 11.00-19.00 arasında Atatürk Parkı’na gelecek Kızılay Tırı’nda gerçekleşecek kampanyaya tüm Ahbaplar ile bölge halkını davet etti.

KÖK HÜCRE NEDİR?

SADECE 3 TÜP KAN İLE BİR HAYAT KURTARABİLİRSİNİZ

Vücudumuzda bütün doku ve organları oluşturan ana hücrelerdir. Farklılaşmaları bu hücrelerin yaptıkları: 

-Çoğalma

 -Kendini yenileme ve idame ettirme Farklılaşmış dokulara özgü hücreleri oluşturabilme 

-Hasarlanmış dokuyu tamir edebilme KÖK HÜCRE PLASTİSİTESİ Erişkin kök hücrelerin farklı dokulara ait hücrelere dönüşebilme kapasitesine kök hücre plastisitesi denir. Kök hücrelerin en çok bulunduğu yapı kemik iliğidir. Kök hücre kullanılarak kanser ve parkinson gibi pek çok hastalığın tedavi edilebileceği düşünülüyor. Günümüzde kül hücrelerin kullanıldığı kemik iliği nakilleri lösemi tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılıyor. Kalp akciğer hastalıkları Sinir sistemi hastalıkları Endokrin sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalıkta kullanılmak üzere çalışmalar sürmektedir. Kanıtlanmış çalışmalardan bazı örnekler: 

-Fareye duchenne kas distrofisi hastalığı enjekte edilip tedavisi kök hücre ile yapılınca belirgin iyileşme görüldü. 

-Şeker hastalığı olan ve bir bacağı kesilme kararı alınan bir kişi için Gaziantep SSK hastanesi yurt dışından Celles 4 Health laboratuvarı ile temasa geçti.Kök hücre uygulaması yapıldı ve sonucunda hastanın bacağı kesilmekten kurtarıldı.

 -Almanya’ da kırık kafatası kök hücre ile onarıldı.

KAYNAK: Tüpitak Kök hücre teknolojisi(Alev DAŞTAN, Gürkan GÜRAL, Lamia İLDOĞAN, Gözde SOMUNCU)DÜ Fen