HABER MERKEZİ

Sistemin aşıya izin vermemesine gençler tepki gösterdi. Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, 15 yaş üstünün aşılanma kararının doğru bir karar olduğunu dile getirerek, “Bir an önce 15 yaş üstü gençler, aşılanmalı. Eğitimin yarıda kalmaması için bu şart” dedi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, 15 yaş üstünün aşılanma kararının doğru bir karar olduğunu ve tüm gençlerin zaman kaybetmeden aşılanması gerektiğini savundu.

Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz gün aldığı kararla 15 yaş üstü gençlerin aşılanması kararı aldı. Sistemin açılmasıyla Edirne’de çok sayıdaki genç, aşı olmaya gitti. Aşı olarak halk sağlığına duyarlılıklarını gösteren gençler, aşıya karşı direnç gösteren büyüklerini de aşıya davet etmişti. Geçtiğimiz Salı günü ise sistemde yaşanan aksaklıklar nedeniyle aşı olmaya giden gençler aşı olmadan dönmek zorunda kaldı. Yetkililer ise durumun kısa sürede çözüleceğine inandıklarını söyledi.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN BU ALDIĞI KARAR ASLINDA ÇOK OLUMLU BİR ŞEY

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun sürecin başından beri çocukların aşılanması konusunda belirsizliklerin olduğunu hatırlatarak, yapılan bilimsel araştırmalar sonrasında çocuklarında aşılanması gerektiği ve dünyada bir çok ülkede çocukların aşılanmaya başlandığını bildirdi. Türk Tabipleri Birliği olarak bu konuda birkaç ay öncesinde başlatılan bir çalışmanın var olduğun da dile getiren Altun, şunları söyledi: “15 yaş üzerindeki her çocuğun aşılanması gerekiyordu bu sene eğitimin sıkıntısız şekilde yürütülebilmesi için. Yine Türk Tabipleri Birliği kronik hastalıklara sahip olan çocuklarda da 12 yaş üstünün aşılanmasını öneriyordu. Sağlık Bakanlığı’nın bu aldığı karar aslında çok olumlu bir şey. Fakat dünkü sistemin açılıp kapanması ile ilgili bir takım sıkıntılar var. Muhtemelen kısa bir süre içerisinde düzeltilecektir. Sistem bakıldığında açılırken 50 yaş üzerinde son sinovac ve biontech aşılarını olan bireylerin ve son biontech aşısının üzerinden 3 hafta geçen herkesin sistemde açıldı. Bu düşünülmeden yapılan bir davranıştı.”

“BU SÜREÇTE ÇOK GEÇ KALDIK”

Altun, 15 yaş üstü gençlerin aşılanmasıyla ilgili süreçte geç kalındığını da ifade ederek, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu süreçte çok geç kaldık. Okulların 6 Eylül’de açılacağı öngörülüyor. Aşılamanın tamamlanması için 2 dozun yapılmış olması gerekiyor. Eğer bugün biz öğrencilerimize tek doz aşı yapmışsak, ikinci doz tek dozdan 4 hafta sonra yapılıyor. İkinci dozun üzerinden 2 haftalık bir zaman geçmesi gerekiyor. Yani okulların en iyimser olarak 6 hafta sonra açılması gerekiyor. Bu da Eylül sonu Ekim başı gibi tarihe rastlıyor. Bu konuda ne yazık ki geç kaldı. Ancak hiçbir şey için geç değildir. Hemen 15 yaş üzerindeki çocukların, 12 yaş üzerindeki çocukların bir an evvel aşılanmalı, örgün eğitimin kesintisiz sürmesi gerekiyor. Bu süreçte belki okulların açılmasının geriye ötelenmesi söz konusu olabilir. Bu konuda karar verecek olan MEB ve Hükümettir.”