Günümüzde özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda çok yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan birisi de bel ağrısı ve fıtıklarıdır. Aramızda daha önce hiç bel ağrısı yaşamamış çok az kişi vardır belki de hiç yoktur. Bu kadar yaygın olan bir rahatsızlık olması sebebiyle de halk arasında efsaneleşmiş birçok doğru olarak bilinen ancak yanlış olan tedavi veya ağrıyı azaltma yöntemleri bulunmaktadır. Gelin şimdi bu doğru olarak bilinen yanlışlara ve esas doğrularına bakalım.

Her bel ağrısının sebebi fıtıktır.

DOĞRUSU: Bel ağrılarının sebebi her zaman fıtık olmayabilir. Bel ağrısının ardında kanal daralması adını verdiğimiz spinal stenoz, disk iltihaplanması olan diskit, tümörler ve metabolik hastalıklar, faset eklem hastalıkları gibi ciddi sebepler olabilecekken; kas spazmları, hareketsiz yaşam, yanlış postüral alışkanlıklar, yanlış oturma pozisyonları gibi sebepler de olabilir.

Bel fıtığı hastaları hareket etmemeli, egzersiz yapmamalı, sadece oturup dinlenmelidir.

DOĞRUSU: Öncelikle uzun süre oturmak bele binen yükü arttırmaktadır özellikle de bireyler arasında yaygınlaşmış olan bel üstüne oturma diye tabir edilen sakral oturma şeklinde bele yanlış ve çok daha fazla yük binmektedir. Bu durum da bel ağrısı riskini artırmaktadır. Bunun dışında sürekli dinlenmek de daha çok kasların zayıflamasına sebep olabileceği için riski daha da artırır. Ancak burada önemli bir nokta da şudur ki bel ağrısının ilk başladığı veya ağrının çok arttığı dönemlerde kişi tabi ki de dinlenmeyi ihmal etmemelidir.

Bel hastaları sert yataklarda düz bir şekilde yatmalıdırlar

DOĞRUSU: Bel  hastaları yatak seçimi yaparken yatağın bel kavisini desteklemesine dikkat etmelidirler. Sert veya çok yumuşak yataklar bel kavisinin ve sırtın desteklenmesine engel olmaktadır. Orta sertlikteki ortopedik yataklar kişinin daha iyi bir bel sağlığı ve uyku kalitesine ulaşmasına yardımcı olur. Ayrıca yoğun bel ağrısının yaşandığı dönemlerde sırt üstü düz bir şekilde yatmak yerine yan yatışta kalça ve diz hafif bükerek yatmak kalça ve bel kaslarını sırtüstü düz bir şekilde yatıştan daha çok rahatlatacaktır.

Bel ağrısı yaşayan kişiler sürekli korse takmalıdır.

DOĞRUSU: Bel ağrısının yoğun yaşandığı zamanlarda daha düzgün ve ağrısız pozisyonda kalma ve günlük yaşama daha rahat devam etmek için kullanılabilir ancak bu kullanım süresi mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Çünkü uzun süreli kullanımlarda aslında kasın aktif kasılıp gevşeyerek yapması gereken görevi korse pasif olarak yaptığı için kas zayıflığına yol açacaktır. Bu durum da kişiyi korseye bağımlı, ağrı ve fıtıklara daha da açık hale getirecektir. Korseyi uzun süre kullanmak yerine kısa süreli kullanım ve en önemlisi fizyoterapi ile gövde ve kalça kaslarını kuvvetlendirip, gerekli egzersiz ve günlük yaşam düzenlemelerini yaparak ağrının önüne kalıcı olarak geçmek kolaylıkla mümkündür.

Bel ağır kaldıran kişilerde olur

DOĞRUSU: Ağır yük kaldıran kişilerde bel ağrısının daha sık görüldüğü doğrudur. Ancak buradaki suçlu ağır yük değil ağırlığı kaldıran kişinin ağırlığı düzgün ve vücut biyomekaniklerine uygun şekilde kaldırmamasıdır. Fizyoterapi programı ile kişi bel sağlığını koruyarak nasıl düzgün ağırlık kaldırması gerektiğini, bel sağlığını ve kaslarını ağır yük kaldırmaya kişiye özel egzersiz programları ile adapte etmeyi, ağır yük kaldırırken oluşabilecek kazalardan ve ağır yük kaldırmadan kendisini korumayı öğrenir. Sonuç olarak çalışan kişi daha verimli, daha sağlıklı ve daha mutlu bir iş yaşamına kavuşmuş olur.

Bel fıtığım var tek çarem ameliyat olmak

DOĞRUSU: Uygun değerlendirmeler ve tedaviler ışığında bel fıtıklarının nerdeyse çoğu cerrahi bir operasyon gerektirmez. Egzersiz tedavisi ve medikal tedaviler ile de iyileşme kolaylıkla mümkündür. Ancak dışarı taşan disk sinir köklerine ve omuriliğe ileri düzeyde bası yapmışsa cerrahi gerektirmektedir. Bu sebeplerle değerlendirmeler ile fıtığın omurganın hangi seviyesinde ve hangi evrede olduğunu, fizyoterapiye uygun olup olmadığını değerlendirerek cerrahisiz bir şekilde sağlığınıza tekrar kavuşabilirsiniz.

Eğer böyle şikayetleriniz varsa fiziksel aktivite danışmalığı, en sağlıklı ve güvenilir bir şekilde egzersiz ve fizyoterapi programınızın oluşturulması için fizyoterapistinize danışmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı günler dilerim.