Beslenme ve Diyet Uzmanı Murat Kurt, Ramazan ayında uzun süren açlık dönemleri ve yavaşlayan metabolizma nedeniyle bu dönem boyunca beslenmede bazı değişiklikler yapmak gerektiği söyledi.

Bu dönemde vücudun yaklaşık 17-18 saatlik bir açlık nedeniyle kilo alımı ve bazı sağlık problemleri yaşanabileceğini belirten Kurt, şunları söyledi: “Yeterli ve dengeli beslenme sağlıklı olmanın ilk şartıdır. Vücut direncinin düşmemesi için bütün besin gruplarını yeterli ve dengeli bir biçimde tüketmeliyiz. Ramazanda açlık durumunun uzun süre devam etmesi halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, unutkanlık, dalgınlık, sinirlilik, hazımsızlık, şişlik gibi sorunlara neden olabilir. Besin alımının birkaç öğünde ve yüklü alınması ise tüketilen besinlerin daha çok depolanmasına, kilo artışına, kan şekeri dengesizliğine neden olabilir.”

“SAHUR İLE İFTAR ARASI 3 LİTRE SIVI TÜKETİLMELİ”

Murat Kurt, “Sıvı tüketimi havaların sıcak olmasında dolayı daha çok önem taşıyor. Sıvı tüketimini arttırmak için iftarda ilk olarak çorba tercih edilmeli, bunun yanında ayran, taze sıkılmış meyve suyu, komposto gibi içeceklerle sıvı alımı arttırılmalıdır.” şeklinde konuştu.

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN SAHUR”

Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yatmadan önce yemek yemenin son derece zararlı olduğu unutmamak gerektiğini dile getiren Kurt, sözlerine şöyle devam etti: “Kesinlikle sahura kalkılmalıdır. Sahur Ramazanda günlük yaşantımızın kahvaltısı yerine geçmeli. Proteinden zengin ve gün içerisinde kan şekerinin dengelenmesi için kompleks karbonhidratlardan zengin bir öğün olmalıdır. Örnek menü olarak 1 su bardağı az yağlı süt, 1-2 dilim azyağlı peynir, 4-5 adet zeytin, domates, salatalık, yeşillik, 2 dilim çavdar veya kepek ekmeği, 1 porsiyon meyve(1 adet armut, şeftali veya elma) tüketilebilir.

İFTAR ZAMANI HIZLI YEMEK YENMEMELİDİR”

İftarda dikkat edilmesi gereken önemli diğer bir konunun da hızlı yemek yenmesi olduğuna dikkat çeken Murat Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Oruç geleneğimiz dolayısıyla hurma ve zeytinle açılabilir, fakat orucunuzu 1 bardak su ile açmak gün boyu dinlenen metabolizmanıza ve sindirim sistemimizin uyanmasına yardımcı olur. Daha sonra çorba gelmelidir. Çorba hem enerji değeri düşük hem de midenizde yer kaplayacağı için size en kolay tokluğu sağlayacak olan besindir. Çorbadan sonra yaklaşık 10-15 dakika beklenmeli ve önce et, tavuk, balık gibi protein kaynağı ile başlayarak bol sebzeli bir iftar menüsü tüketilmelidir. Ara vererek ise hem midenizi fazla zorlamamış hem de midenize doyum hissi sağlayacak zamanı bulursunuz ve daha az besin tüketirsiniz.”

“İFTARDAN SONRA 20-30 DAKİKA YÜRÜYÜŞ YAPILMALI”

Kurt, iftardan sonra oturmanın vücudu dinlendirmeyeceğini aksine yoracağını belirterek, “ Mide sindirimine yardımcı olmak için iftardan sonra 20-30 dakikalık bir yürüyüş yapmalısınız. Ramazanın vazgeçilmezi tatlılar ise iftardan hemen sonra değil de 1-2 saat geçtikten sonra ara öğün olarak tercih edilmeli ve hamur tatlıları yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Fakat bu ara öğünde tatlılar yerine en iyi tercih meyvelerdir. Oruç ayının sindirim sistemi başta olmak üzere bütün vücut sistemlerinin düzenli çalışması üzerine olumlu etkilerinin olabilmesi için sağlıklı ve dengeli beslenerek amacına uygun geçirilmesine dikkat edilmelidir.” diyerek sözlerini tamamladı.