Çocuk Gelişim Uzmanı Neslihan Özdil, Keşan Devlet Hastanesinde hizmet vermeye başladı. Özdil, Kırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünden mezun olduktan sonra Kocaeli’nde özel bir eğitim merkezinde çalıştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Aile Sosyal Destek Programı kapsamında bir süre Çocuk Gelişimcisi olarak da görev aldı.

Keşan Devlet Hastanesi Çocuk Gelişimi Polikliniğinde; çocuğun doğumundan itibaren ergenlik döneminin sonuna kadar “zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal gelişim” alanları olmak üzere çocuk sağlığı izleminde rol alan, destekleyici ve gelişimsel programlar ile hem çocuğa, hem aileye profesyonel hizmet sunulduğu belirtildi.

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Basın ve İletişim Biriminden konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

“Üstün ve özel yetenekli, özel öğrenme güçlüğü, zihinsel yetersizliği, dil konuşma gecikmesi, nörolojik, psikiyatrik hastalığı ( DEHB, Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Gelişim Geriliği vb.) olan çocukların gelişimsel ve psikometrik ölçümlerini yapar. Gelişimsel açıdan uygun destek programları önerir.Aile ile klinik görüşme yapar. Görüşme sonuçlarını gerekli kişi ve kurumlara rapor halinde sunar. Anne-baba eğitimi ve danışmanlığı yapar. Ebeveynler arası boşanma sürecinde ve aile üyelerinin ölümü gibi durumlarda (çocukla kurulacak diyalogla) yapılması gerekenler hakkında aileye çözüm önerilerinde bulunur.Ebeveyn-çocuk ilişkileri, televizyon izleme alışkanlığı ve bilgisayar kullanımı, ders çalışma ve ödev yapma, çocukların yaşına uygun oyun materyalleri ve kitap seçimi gibi konularda ailelere rehberlik eder.

Çocuklarda görülen alışkanlık bozuklukları (enürezis, enkoprezis, çocukluk mastürbasyonu, parmak emme, tırnak yeme vb.) davranış bozuklukları (çalma, kaçma, uyku ve yeme bozuklukları vb.) konularında aileye danışmanlık hizmeti verir.

Çocuk Gelişimcisi tarafından uygulanan Denver II Gelişim Tarama Testi ile 0-6 yaş arası çocukların zihinsel gelişim, sosyal-duygusal gelişim, ince motor-kaba motor ve dil gelişim alanlarının yaşıtlarından beklenen olgunluğa ulaşıp ulaşmadığı ölçülür. Yapılan test sonucunda ortaya çıkan gecikme alanlarının desteklenmesine yönelik aileler bilgilendirilir.Denver II zekâ testi değil, gelişim tarama testidir. Bu Gelişim testinin sağlıklı çocuk için okula başlayana kadar 4 kez tekrarlanması önerilir. (0-6 ay, 1-2 yaş, 3-4 yaş, 5-6 yaş ) . Bu test sayesinde çocuktaki gelişimsel geriliği belirlemede, gelişim probleminin niteliğini ölçmede, sezgisel kuşkuları nesnel bir ölçümle saptama olanağı elde edilir.”