AYGÜL KONAR

Kan Bağış Merkezinde görevli Doktor İbrahim Dedenahmet yaşanan koronavirüs salgını dolayısıyla kan stoklarının kritik seviye olduğunu söyledi. 

Dedenahmet, yaptığı açıklamada şunları söyledi:“Türk Kızılay’ı Edirne Kan Bağış Merkezi olarak, hastalarımızın kan ihtiyacını karşılama noktasında çalışmalarımız devam etmektedir. Karşılıklı, düzenli, gönüllü kan bağışını toplumun her kesimineyaymakzorundayız. Bilindiğiüzere dünyayı etkisi altına alan kovid -19 salgınıyla mücadele ediyoruz. Bu süreçte de kan bağışlarımızda ciddi bir düşüş oldu. Yaz döneminde salgının biraz hafiflemesiyle stoklarımız biraz iyi durumdaydı fakat salgının 2. dalgasının yaygınlaşması stoklarımızı ve kan bağışlarını olumsuz yönde etkiledi. Kan stok durumumuz kritik seviyeye geldi.  Hastaların kan ihtiyacını karşılamakta zorlanıyoruz diyebiliriz. Bu anlamda da çalışmalarımız devem ediyor. Keşan kan bağışında her zaman duyarlı davranmıştır. Keşan halkının kan bağışı her zaman yüksektir. Son dönemde de Keşan’da kan bağışında çok düşüş olmadı. Dün sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen 50 ünite gibi bir kan bağışı aldık.”

“BİR ÜNİTE KAN 3 FARKLI ÜRÜNE AYRILIYOR”

Koronavirüsün kan yoluyla bulaşan bir hastalık olmadığı için bununla ilgili bir testin yapılmadığını belirten Dedenahmet, kan bağışında bulunan vatandaşlardan kan yoluyla bulaşan hastalıklar için test yapıldığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan testlerin laboratuardan temiz çıkması sonucu, bu kanların hastanelere dağıtımı yapılıyor. Bir ünite kan 3 farklı ürüne ayrılıyor. Bir ünite kan bağışı üç can diyoruz. Bütün Keşan halkının kan bağışı kampanyasına duyarlı davranmasını bekliyoruz. Yapmış oldukları kan bağışları adına da EdirneKızılay’ı Kan Bağış Merkezi olarak teşekkür ediyoruz.”