SONGÜL KONAR

İlknur Kara yaptığı açıklamada, “Kendinizi beslenme konusunda strese sokmayın, rahat olun” ifadelerine dikkat çekti. 

 “KEYFİNİ ÇIKARMAYA BAKIN”

31 Aralık günü akşam yenilecek yemekler için gündüz aç kalınmaması gerektiğini önemle hatırlatan Diyetisyen Kara, açıklamasında, “Yeni yıl, yeni heyecanlar, yeni kararlar, yeni başlangıçlar. Hepsi uğur getirsin, huzur ve sağlık getirsin. Bu yıl pandemi nedeniyle yılbaşını evimizde, çekirdek aile ile kutlayacağız. Evde olunca da ne yesek acaba soruları çok sorulacak. Öncelikle kendinizi beslenme konusunda strese sokmayın, rahat olun. Her gün yılbaşı kutlamıyoruz. İlk olarak keyfini çıkarmaya bakın. Her şeyin tadına bakın ama pişman olmayacak miktarlarda. Porsiyon kontrolünü aklınızdan çıkarmayın. Gecenin kurtarıcısı o olacaktır. 31 Aralık günü akşam nasılsa çok yiyeceğim deyip kendinizi aç bırakmayın. Güne güzel bir kahvaltıyla başlayın. Kahvaltı tabağınızdan çiğ sebzeleri eksik etmeyin. Gün ortasında acıktığınızda yoğurt-meyve ikilisi ya da hafif sebze yemekleri size eşlik edebilir. Gün içerinde su içmeyi ihmal etmeyin. Bol bol su için. 2-2,5 litreye ulaşmaya çalışın ki bağırsaklarımız güzel çalışsın, metabolizmamız hızlansın. Bitki çaylarını unutmayın. Destekçimiz olsunlar. Gün içerisinde çok aç kalmadan atıştırın. Kuruyemişler alternatifiniz olabilir” ifadelerine yer verdi.

“HER YEMEĞİN TADINA BAKIN AMA MİKTARINI SINIRLAYIN”

Yılbaşı sofrasının nasıl olması gerektiğinden bahseden Kara, sözlerine şöyle devam etti: “İlk yapmanız gereken çok çiğnemek, yavaş yavaş yemek. İkinci önemli nokta ise kendinize özel tabak hazırlamak. Ortadan yerseniz ne kadar yediğinizin farkına varamazsınız. Başlangıcınız hafif bir çorba olabilir. Mutlaka bir kase bol yeşilli bir salata hazırlayın. Posa alımı arttıkça tok kalma süreniz de artacaktır. Ana yemekte hindi/tavuk/et/balık tüketilebilir. Fırında ya da haşlama/ızgara şeklinde pişirilmelidir. Her yemeğin tadına bakın ama miktarını sınırlayın. Meyve hakkınızı gün içerisinde kullandıysanız akşam tüketmeyin. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edin.”

“GÜNE MUTLAKA SU İÇEREK BAŞLAYIN”

Yılbaşı ertesinde yapılması gerekenlerden bahseden Diyetisyen İlknur Kara, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Güne mutlaka su içerek başlayın. Kahvaltınızı atlamayın. Geç bir kahvaltı olacaksa öğle yemeğini atlayıp akşam yemeğine geçebilirsiniz. Arada ara öğünlerinizi unutmayın. Akşam yemeğinde hafif bir çorba ve salata tercihiniz olabilir. Gün içerisinde egzersiz yapmaya özen gösterin. Dışarı çıkamasak da evde de hareketinizi artırın. Bitki çaylarını tercih edin. Bol bol su için. En önemli etmeni atlamayın. Vücudumuzda ödem oluşmasın. Uyumadan 2-3 saat önce yeme işlemini kesin. Çok geç uyumayın. Uyku düzeninizi bozmayın. 2021bol başarı, huzur, mutluluk ve en önemlisi sağlık getirsin. Mutlu yıllar diliyorum.”