AYGÜL KONAR

Kurt açıklamasında, yapılan araştırmalara göre kahvaltı yapan çocuğun sınıf içerisindeki başarısının daha fazla olduğuna, problem çözme gibi konularda daha başarılı olduğuna ve kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğuna vurgu yaptı. 

“GÜNÜN İYİ GEÇMESİ GÜNE İYİ BAŞLAMAKTAN GEÇER”

Güne iyi bir başlangıç yapmanın iyi bir kahvaltı yapmakla mümkün olduğunu ifade eden Kurt,Bu nedenle bu öğünün atlanması ya da önem verilmeden geçiştirilmesi pek tavsiye edilmez. Kısaca şunu söyleyelim günün iyi geçmesi güne iyi başlamaktan geçer. Güne iyi bir başlangıç yapmakta iyi bir kahvaltı yapmakla mümkün olur. Öncelikle kahvaltıyı pas geçtiğiniz için uyku hali (kahve içseniz bile) uzun bir süre devam eder, ikincisi şekeriniz düşeceğinden öğle yemeğinde gerekenden fazla yemek yiyebilirsiniz. Günü kahvaltı ve öğle yemeği yerine tek öğünle geçiştirdiğiniz için açlık hali öğle yemeğinden sonra bile akşam yemeğine kadar devam edebilir. Bu da akşam yemeğine yüklenmenize yol açabilir” dedi.

“ÇOCUKLAR MUTLAKA KAHVALTI YAPMALI”

Çocukların kahvaltılarını evde yapması gerektiğini ve buna özen gösterilmesi gerektiğini belirten Kurt, “Yetişkinler kahvaltı yapmamanın olumsuzlarından çocuklar kadar etkilenmezler. Eğer okulda kahvaltı yoksa çocuğunuzun kahvaltısını evde yapmasına özen gösterin. Araştırmalar, kahvaltı yapan çocuğun sınıf içerisindeki başarısının daha fazla olduğunu, problem çözme gibi konularda daha başarılı olduğunu ve kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğunu, bazı araştırmalar da kahvaltı yapan çocukların beslenme yetersizliğinden oluşan hastalıklara daha az yakalandıklarını göstermektedir. Bunun dışında yapılan bazı araştırmalarda da kahvaltı yapmayan çocukların daha şişman oldukları belirlenmiştir. Öğrencilere bakıldığında düzenli kahvaltı etmeyen çocukların sayısı yaklaşık % 14- 39, kahvaltısı yetersiz ve dengesiz olanların sayısı ise yaklaşık % 38- 63 olarak bulunmuştur” diye konuştu.

“YUMURTA YEYİN”

Kahvaltıda yumurta yemenin önemine dikkat çeken Kurt, sözlerini şöyle sonlandırdı:“Kahvaltılık gevrekler ve rafine edilmiş ekmekle tam tahıllı ekmek arasında yapılan bir araştırmaya göre, tam tahıllar içeren bir kahvaltı, sizi daha uzun tok tutması açısından avantajlı. Tam tahıllı ürün tüketen bireyler, diğer gruba göre kahvaltıyı takip eden sekiz saat boyunca kendilerini daha az aç hissediyor. Ekmek olarak tam buğday, çavdar, kepek de seçilebilir. Yumurta yeyin. Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli protein. Aynı zamanda uzun süre tok tutucu etkiye sahip. Kilo vermeye çalışan ve yaşları 25-60 arasında değişen bireyler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, kahvaltıda iki yumurta tüketenler, poğaça tüketenlere oranla yüzde 65 daha fazla kilo kaybetti ve gün içinde daha enerjik olduklarını belirtti. Çok şekerli seçeneklerden uzak durun: Sabah kahvaltı olarak gofret, kek, kurabiye, çikolata ve şeker ilaveli kahvaltılık gevrek yiyenler, kan şekerinde oynamalar yaşayacağı için 1-2 saat içinde tekrar acıkacak ve enerji düşüklüğü yaşayacak.”