AYGÜL KONAR

Kurt, yaptığı açıklamada, koronavirüsün herkesi etkileyebileceğini, ancak kronik sağlık sorunları olan kişilerde ve yaşlılarda şiddetli semptomların geliştirme riskinin daha fazla olduğuna dikkat çekti.

“SEMPTOMLAR, SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP GİBİ HASTALIKLARA BENZEYEBİLİR”

Kronik hastalarının  koronavirüs salgınından koruma önlemlerini daha da dikkatli uygulamaları gerektiğini bildiren Murat Kurt, risk altında olan kişiler için şunları söyledi: “Yaşlı insanlar, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar ve kalp hastalığı, diyabet veya astım dahil olmak üzere altta yatan kronik rahatsızlıkları olan kişiler, daha ciddi sağlık sorunları yaşayabilir.Çoğu insan birkaç gün dinlendikten sonrakoronavirüsten iyileşmeye başlar. Bazı insanlar için daha şiddetli ve bazen hayatı tehdit edici sorunlar yaşatabilir. Semptomlar, soğuk algınlığı ve grip gibi çok daha yaygın olan diğer hastalıklara benzeyebilir. Bunlar: öksürük, ateş, nefes darlığı olabilir.

Daha yüksek risk altındaki kişiler, herhangi bir rahatsızlığa sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın 70 yaşın üzerindekileri ve kronik sağlık koşullarından herhangi birine sahip 70 yaşın altındaki kişileri içerir. Bunlar; astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), amfizem veya bronşit gibi kronik solunum hastalıkları, kronik kalp hastalığı, kronik böbrek hastalığı, kronik karaciğer hastalığı, Parkinson hastalığı, motor nöron hastalığı, multipl skleroz (MS) gibi kronik nörolojik durumlar, şeker hastalığı, HIV ve AIDS gibi durumların bir sonucu olarak zayıflamış bir bağışıklık sistemi veya steroid tabletler veya kemoterapi gibi ilaçlar kullananlar, aşırı kilolu olan kişiler (40 veya üstü beden kitle endeksi), hamile olanlar.”

Her vatandaşın virüsün yayılmasını durdurmak ve savunmasız kişileri korumak için başkalarıyla teması durdurması gerektiğini vurgulayan Kurt, “Bu, kalabalık yerlerin yanı sıra arkadaşlarınızla ve ailenizle toplantılardan kaçınmak anlamına gelir. Bu özellikle 70 yaşın üzerindeki kişiler ve altta yatan kronik hastalığı olan kişiler için önemlidir, çünkü enfekte olduklarında daha şiddetli semptomlar geliştirme riski daha yüksektir” dedi.

KRONİK HASTALIĞI OLAN KİŞİLER ENFEKSİYONU ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPMALI

Kronik hastalığı olan kişilerde enfeksiyonu önlemek için tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Murat Kurt, “Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın. Öksürürken veya hapşırırken bir mendil kullanarak ağzınızı örtün. Başkalarıyla yakın temastan kaçının. 70 yaş ve üzerindeyseniz veya kronik hastalığınız varsa evde kalmalı ve sosyal teması en aza indirmelisiniz. İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde almayı unutmayın. Özellikle grip mevsimi için aşılarınızı yaptırın. Tıbbi kontrollerinizi takip edin” şeklinde konuştu.