AYGÜL KONAR

İlkbaharda havaların ısınmaya başlaması ile beraber ani sıcaklık ve hava basıncı değişikliklerinin insanlar üzerinde sıklıkla halsizlik, mutsuzluk, eklem ağrıları, sürekli uyuma isteği, yorgunluk ve stres gibi problemlerin ortaya çıktığını söyleyen Diyetisyen Kurt, özellikle kadınların metabolizmasını ve hormonlarını etkileyen bu durumdan kurtulmanın en kestirme yolun doğru beslenme ve bol yürüyüşten geçtiğinin altını çizdi. 

Baharda sağlıklı beslenme ve bağışıklık sistemine etkilerin alışkanlıklarımız ile belirlendiğini kaydeden Murat Kurt, yaza formda girecek olmanın, ilkbaharda ki duruma ve beslenmeye bağlı olduğuna da dikkat çekti.  

“EN İDEAL BESLENME ŞEKLİ AKDENİZ TARZI BESLENMEDİR”

Bahar aylarında güneşin çıkmasıyla birlikte hayat enerjimizin yükselmeye başladığını belirten Diyetisyen Kurt, günlerin uzaması ile birlikte beslenme listelerinin tekrar gözden geçirilmesi gerekmektiğini belirterek, “Bahar ayında uygulanacak en ideal beslenme şekli Akdeniz tarzı beslenmedir. Her öğünde mevsim sebzeleri salata yada yemek olarak tüketilmelidir. Ara öğünlerde de yine mevsim meyveleri tercih edilmelidir. Haftada bir kez kırmızı et, en az iki kez balık, iki kez kurubaklagiller, iki kez yumurta ve hergün iki kase kadar yoğurt, yarım avuç kadar fındık, badem tüketmeliyiz. Salatalara ve yemeklere piştikten sonra çok az zeytinyağı ilave etmek de faydalı olacaktır. Ekmek ve tahıl grubu ihtiyacımızı ise kepekli ürünlerden tercih etmeliyiz” dedi.

SUYUN ÖNEMİ…

Temel yaşam kaynağımızdan biri olan ‘su’yun önemine dikkat çeken Kurt, Çoğu zaman unuttuğumuz, tam içme ihtiyacı hissettiğimizde ikram edilen bir bardak çayla geçiştirdiğimiz su, temel yaşam kaynağımızdır aslında. Sağlıklı bedenin, sağlıklı kan dolaşımının temeli olan suyun hayat olduğunu hepimiz biliyoruz. Vücudumuzun yüzde 60’ı, kaslarımızın yüzde 75’i, beynimizin yüzde 74’ü, kemiklerimizin ise yüzde 22’si sudur. Kuzey Amerika, Uluslararası Sıvı Tüketimi ve Sağlık Konferansı 2009 verilerine göre; sağlıklı bir beden için erkeklerin günlük ortalama 3.2 litre, kadınların ise ortalama 2.2 litre su içmesi gerekmektedir. O yüzden bu bahardan itibaren yeterli su içmeye başlasanız iyi olacak” ifadelerini kullandı.

ŞİMDİ VİTAMİN ZAMANI…

Açıklamasının devamında vitaminlerin önemli olduğunu söyleyen Diyetisyen Murat Kurt

  • “Baharda artan stresi azaltmak için B grubu vitaminleri içeriği yüksek gıdaları mutlaka ve bolca tüketmeliyiz. Tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünlerinden bolca B vitamini alabilirsiniz.
  • Antioksidan vitaminler, vücudumuzun zararlı çevresel etkilere karşı koruyuculuğunu arttır. C, E ve A vitamini, selenyum ve çinko güçlü antioksidan özelliğine sahip vitaminlerdir. Bu vitaminleri doğal yollardan alabilirsiniz:

C vitamininden zengin besinler: Maydanoz, biber, turunçgiller, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kivi.

A vitamininden zengin besinler: Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, tatlı kabak, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu ve roka.

E vitamininden zengin besinler: Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve kepeği ayrılmamış un.

Selenyumdan zengin besinler: Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar ve turp.

Çinkodan zengin besinler: Etler, balık, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar.

Beslenme şeklinizi yaşam tarzınız ile bütünleştirin: Bu bahar kendinize kurduğunuz sofraları bir kere olsun gözden geçirme şansı tanıyın. Doğru ve yanlışlarınızın okları hangi yöne doğru bakıyor gözlemleyin. Baharın gelişi size kışın alınan kiloların geri verilmesinin sinyallerini mi veriyor yoksa vücudun yeniden taptaze bir şekilde canlanmasını mı fısıldıyor? Cevabınız her ne olursa olsun bu baharı sağlıklı beslenmeye başlamak için bir fırsat haline getirmeye çalışın. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınız haline getirerek sağlığın ve keyfin tadını çıkarmaya başlayın” şeklinde açıklamada bulundu.