BÜLENT SAYLAM

Kurt, özellikle bu dönemde şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmelerini vurgulayarak; “Kurban bayramında; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağıtılmasına özen gösterilmelidir.

Bayram sabahı kurban kesme telaşı ile kahvaltı öğününü atlanabilmektedir. Kahvaltı öğününün sağlıklı bir gün geçirmek için önemli olduğu unutulmamalıdır.

Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.” dedi.

ET NASIL PİŞİRİLMELİ VE TÜKETİLMELİ?

Etin dolapta bekletilmesinin önemli olduğunun altını çizen Kurt, “Eti  pişirime yöntemi olarak  haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmeli, çok yüksek ısılı işlem ve  kızartma yöntemi gibi çeşitli kanserojen maddelerin  oluşumuna neden olabilecek pişirme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Etin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi, ızgara sebzeler veya salatalar ile birlikte  tüketilmesi, hem  besin çeşitliliğinin sağlanması açısından hem de sindirimi diğer besinlere göre zor olan etin  kolay sindirilebilmesi açısından sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. Yeni kesilmiş kurban eti serttir. Mide-bağırsak problemi olan bireylerin bu eti birkaç gün  buzdolabında beklettikten sonra tüketmesi sağlık problemlerinin artmasını önlemede fayda sağlayacaktır.” diye belirtti. Etin bekletildikten sonra ızgara ya da haşlama yöntemiyle pişirilmesi gerektiğini söyledi.

ET NASIL SAKLANMALI?

Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyleyen Kurt,

“Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta eksi iki derecede birkaç hafta, eksi on sekiz derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir.” Dedi. Ayrıca etlerin çözünmesi için oda sıcaklığında değil, buzdolabının sebzelik kısmında bekletilmesinin insan sağlığı açısından önemliliğinden bahsetti.

Bazı vurgu yaptığı diğer önemli önerileri ise şunlar:

- Gününüz sevdiklerinizle hafif bir kahvaltı ile başlasın.

- Aşırı miktarda yemekten kaçının, az ve sık yemek yemeye özen gösterin.

- Sıvı alımına dikkat edin ve günde yaklaşık 2-3 litre su için.

- Çay, kahve gibi kafeinli içecekleri fazla tüketmeyin.

- Çok hızlı yemek yemeyin, yediklerinizi çok iyi çiğneyin.

- Kırmızı etin yanına mutlaka limonlu bir salata veya bir sebze yemeği eşlik ettirin.

- Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin.

- Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin  arttırın. (Günlük yürüyüşler yapabilir, bayram süresi boyunca kilo kontrolünüze destek olabilirsiniz.)