HABER MERKEZİ

Kurt, şunları söyledi: “Yaz mevsiminin etkisi hissettirmeye başladığı bu günlerde hepimizin sağlığımız açısından dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. Kavurucu sıcaklardan bunalmamak, bitkin hissetmemek, su ve mineral kaybı yaşamamak ve beslenmemize dikkat etmemiz gerekir. Ancak her mevsim olduğu gibi sağlıklı ve dengeli beslenme ile yaz aylarında sık görülen sağlık problemlerini azaltmak mümkündür. Yaz mevsiminde sağlıklı beslenme ile ilgili vereceğim tavsiyelerin yararlı olması dileğiyle… 

“SIVI ALMA İSTEĞİNİZ OLMASA BİLE DÜZENLİ SIVI TÜKETMELİSİNİZ”

Sıvı alımının karşılanmasında su haricinde süt, ayran, soda, limonata, şekersiz kompostolar, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilebilir. Yaz aylarında sıcaklıkla artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Dünya sağlık örgütü kadınların günde 10, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir. 

Günde 3 ana 3 ara öğün tüketin: Besinleri 3 ana öğün (kahvaltı, öğle, akşam) ve 3 ara öğün (kuşluk, ikindi, gece) şeklinde tüketmeye çalışın. Az ve sık beslenme metabolizmayı hızlandırmak ile kalmaz aynı zamanda kan şekeri düzeyini dengede tutarak kolay acıkmayı da önler. Bu şekilde beslendiğinizde hem kan şekerinizin düzende kalmasını hem de gereksiz atıştırmalardan kurtulabilirsiniz. Kesinlikle öğün atlamayınız. Öğün atladığınız takdirde bir sonraki öğünde daha çok besin tüketir ve böylece kilo alımı gerçekleşebilmektedir.

Günde 5-9 porsiyon sebze ve meyve tüketin:  Yaz aylarında artan sebze ve meyve çeşitliliğinden yararlanmak gerekir. Sebze ve meyvelerin içerdiği diyet posası ve besin öğeleri kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlığın engellenmesinde rol oynamaktadır. 

“YAĞLI VE AĞIR YEMEKLER YEMEYİN”

Yaz mevsiminde günlerin uzun olması nedeniyle daha çok yenilmektedir. Bununla beraber akşam yemekleri geç saate kadar uzamakta, yağlı ve ağır yemekler yenmesi vücut dengesini bozabilmektedir. Yemeğinizi yiyiniz ve doymadan kalkınız. Tıka basa yemek yaz sıcağında bünyeyi yorar.Kızartma ve kavurmalardan uzak durun. Bunun yerine haşlama, fırında pişirme veya buğulamayı tercih edin.

“SÜTLÜ VE MEYVELİ TATLILARI TERCİH EDİN”

Yediğimiz besinler şeker ihtiva ettiği için aşırı şeker tüketiminden kaçının. Tatlı yenecekse eğer, sütlü ve meyveli tatlıları ( dondurma, puding, hoşaf) tercih edin. Hamur işi tatlılardan şiddetle kaçının. Ancak sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlıları tüketirken de her besinde olduğu gibi porsiyon miktarlarına dikkat ediniz.

“GIDA ZEHİRLENMELERİNDEN KORUNMAK İÇİN HİJYENE ÖNEM VERİN”

Zehirlenmelerin önüne geçmek için pişirilen yemekler fazla bekletilmeden tüketilmelidir. Sıcak, yemeklerin çabuk bozulmasını sağlar.Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınmaya, çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmemeye ve besinlerin satın alınması, hazırlanması ve pişirilmesi, saklama aşamalarında hijyene dikkat ediniz. 

“ALKOL TÜKETİMİ”

Alkolün 1 gramı 7 kalori içerir. Bu nedenle de aşırı alkol tüketimi sonucu kilo almamak kaçınılmaz olur. Aşırı alkol tüketimi kilo almaya neden olduğu gibi; kalp ve karaciğer sağlığını da tehdit etmektedir. Alkollü içecek tüketiminde aşırıya kaçmamak genel sağlığı korumak açısından önemlidir. Alkollü içeceğin yanında içeceğin miktarı kadar su içilmesi ve alkolün tok karınla veya yemekler ile birlikte alınması alkolün olumsuz etkilerinden korunmak açısından uygulanması kolay yöntemlerdendir.

“DÜZENLİ EGZERSİZ İHMAL EDİLMEMELİ”Her zaman olduğu gibi yapılacak en iyi egzersiz tempolu yürüyüştür. Bunun yanında bisiklete binme, yüzme, tenis,dans gibi kalbi çalıştıran ve metabolizma hızını arttıran sporlar önerilmekte ve haftanın 3-5 günü 30-60 dakika egzersiz yapılması gerekmektedir. 

Unutmayalım ki, bir konudabir şeyi seçmek diğer her şeyden vazgeçmek anlamına gelir ve umarım sizlerin seçimi sağlıklı yaşamak ve yaşlanmak olur.”