mersin escort

Diyetisyen Sevgi Kolay, “Sahurda Beslenme” konusuna değindi

SAHURDA AĞIR YEMEKLER YENİLMEMELİ

Diyetisyen Sevgi Kolay, “Sahurda Beslenme” konusuna değindi

SAHURDA AĞIR YEMEKLER YENİLMEMELİ

25 Haziran 2016 Cumartesi 00:10
813 Okunma
Diyetisyen Sevgi Kolay, “Sahurda Beslenme” konusuna değindi

Keşan Devlet Hastanesi Diyetisyeni Sevgi Kolay, dün yaptığı açıklamada, sahurda beslenmeyle ilgili bilgi verdi.

Ramazan’ın, Haziran ayına denk gelmesinin sahur ve iftar arasında geçen süreyi 17 saate kadar uzattığını belirten Kolay, “Bu süreyi aç ve özellikle de susuz geçirirken günlük yaşamın ve sağlığınızın etkilenmemesi için Ramazan’ın altın öğünü olan Sahuru ihmal etmeyin. Mutlaka sahura kalkın! Ramazan’da yavaşlayacak olan metabolizmanızı öğün atlayarak daha da yavaşlatmayın. Sahuru erken kahvaltı gibi düşünerek sizi gün boyunca tok tutacak, kan şekerinizin düzenli seyretmesini sağlayacak, protein içeriği yüksek besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlayın ve bol su tüketin. Protein içeriği fazla gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda proteinden zengin besinler tercih edilmelidir. Aynı zamanda tokluk hissi de sağlayan bu besinler, sahurda unutulmamalıdır. Yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi gıdalar; sahur için ideal seçimler arasındadır.”  dedi.

SAHURDA AĞIR YEMEKLER YENİLMEMELİ

Diyetisyen Sevgi Kolay, sahurda hamur işleri, kızartmalar Mecidiyeköy ecsort ya da iftardan kalma yağlı yemekleri tüketmenin, sindirim güçlüğü, midede yanma, ekşime ve bulantıya neden olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Sucuk, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri sahur için oldukça ağır ve yağlı besinlerdir. Ayrıca baharat içerikleri ile gün içerisinde daha fazla susamanıza neden olurlar. Şekerli ürünler erken saatlerde acıkmanıza neden olacağından bu besinleri iftara bırakmalısınız. Zeytin hususunda da dikkatli olun ve 5-6 adetten fazla yemeyin. Çünkü zeytinin tuz içeriği yüksektir ve susuzluk hissinin erken uyanmasına yol açar. Sahur sofrasının başlangıcını ve bitişini su ile yapın. Çay, kahve gibi içecekler idrar çıkışını arttırıcı etkilerinden dolayı vücuttan su atımı yaparlar. Bu nedenle tüketiminden kaçınılmalıdır. Sahurda içecek olarak süt, ayran, şekersiz kompostoları tercih edebilirsiniz.”

SAHURDA NELER YENİLMELİ?

Sahurda yenilebilecek yiyecekleri sıralayan Kolay, “Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli protein olan yumurta sahurda yenilirse gün boyu tokluk hissi sağlanabilir. Yumurtamızı haşlama olarak tercih etmeliyiz. Peynir: Sahurda tok kalmak ve protein ihtiyacımızı karşılamak için kullanabileceğimiz diğer bir besin de peynirdir. Peynir seçerken tuz oranın ve yağ oranın yüksek olmamasına dikkat etmeliyiz. Süt -Yoğurt: Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissedilmesine yardımcı olur, hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlar. Günlük kalsiyum ihtiyacımızı karşılamak ve sıvı alımını dengelemek için kullanabiliriz. Sahurda ve iftarda birer su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketmeliyiz. Çorbalar: Sahurda ve iftarda rahatlıkla tüketebileceğimiz besinlerin başında çorbalar gelmektedir. Hafif olmaları nedeniyle ve mideyi yormadığı için güvenle tüketebiliriz. Sahurda özellikle besleyici içeriği daha yüksek tarhana, yoğurt ve terbiyeli çorbaları tercih etmeliyiz. Ceviz: Yağlı tohumlardan yağ içeriği besleyici olan ceviz sahurda rahatlıkla yenebilir. Yağ içerikli besinler mide boşalmasını geciktireceği için tokluk süremizi arttırmış oluruz. Besleyici olan cevizi yerken kilo almak istemiyorsak miktarına çok dikkat etmeliyiz. Ekmek: Sahurda yediğimiz lif içeriği yüksek ekmekler gün boyu tok kalmamızı sağlar. Ekmeğimizi tahıllı ekmeklerden seçersek hem tokluk süremiz uzar hem de B vitaminlerini almış oluruz. Ramazan klasiklerinden olan pideyi sahurda değil, iftarda tüketebilirsiniz. Salata: Sebzeler lif içerikleri yüksek oldukları için yiyeceklerin midede kalma süresini uzatarak daha tok durmamızı sağlar. Daha sağlıklı bir ramazan için vitamin ve mineral kaynağı salatalarımızı soframızdan eksik etmemeliyiz. Kabızlık sorunu yaşayanlar salatalarına 1 tatlı kaşığı kadar dövülmüş keten tohumu ekleyebilir. Tarçın: Kan şekeri dengemizi sağladığı için diyetlerde sık sık kullandığımız tarçın Ramazan ayında da tokluk süremizi uzatmak için ideal. Çaylarımıza, yoğurda ve sütümüze ekleyebiliriz. Su: İftarla sahur arasında en az 8 bardak su tüketilmelidir. Yeterli sıvı alınması toksinlerin vücuttan atılması, idrar yoğunluğunu korumak ve böbrek yükünü dengelemek, kan dengesini korumak ve vücut susuzluğunu önlemek için gereklidir. Sahurda alınan besinlerle vücut gün boyu çalışmasını sürdürür. Eğer gerekli besinleri sahurda alamazsak; gün içinde yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, halsizlik gibi şikâyetler ile karşılaşabiliriz. Sahur için örnek menü:1 su bardağı yarım yağlı süt,2 dilim az tuzlu peynir,1 adet haşlanmış yumurta,2-3 adet ceviz,1 porsiyon meyve,2-3 dilim tam tahıllı ekmek, söğüş sebze, 2-3 bardak su.” diye konuştu.                                                                                         

Son Güncelleme: 30.06.2018 00:12
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol