BÜLENT SAYLAM

Hepatit günüyle ilgili olarak afişleme çalışmaları yapan İpsala Toplum Sağlığı, personeline yönelik TSM Başkanı Dr. Emre Özkaya tarafından eğitim de düzenledi.

DÜNYA HEPATİT GÜNÜNDE UYARILARDA BULUNDULDU

İpsala Toplum Sağlığı Merkezi, Dünya Hepatit Günü ile ilgili olarak şu açıklama yapıldı: “Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı kapsamında başta risk altındaki kişiler olmak üzere tüm toplumun farkındalığının arttırılması, bulaşmanın önlenmesi, hastalığın erken tespiti ve tedavisi ile siroz ve kanser gelişiminin önlenmesine yönelik faaliyetler planlanmakta ve yürütülmektedir.

HEPATİT B, C ve D

- Kronik hastalığa neden olabilen hepatit türleridir.

- Diş fırçası, tırnak makası, jilet gibi kişisel bakım ürünlerinin paylaşılması, hijyenik olmayan koşullarda diş tedavisi, dövme veya piercing yaptırılması gibi yollarla bulaşır.

Altta yatan hastalık nedeniyle veya mesleğinden dolayı ilave risk altında bulunan erişkinlere, sağlık kuruluşlarına başvuruları durumunda ücretsiz olarak hepatit A ve B aşıları yapılmaktadır.

PERSONELE EĞİTİM

İpsala Toplum Sağlığı Merkezi personellerine yönelik konu hakkında farkındalığı arttırmak amacıyla "Viral Hepatitler" konulu eğitim TSM Başkanı Dr. Emre Özkaya tarafından düzenlenirken, Dünya Hepatit Günü ile ilgili şu veriler paylaşıldı: “Viral hepatitler tüm dünyada yaygın olarak görülen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada 325 milyon kişinin hepatit B ve hepatit C ile enfekte olduğu ve yılda 1,4 milyon kişinin viral hepatitlere bağlı gelişen siroz ve karaciğer kanseri gibi nedenlerden dolayı yaşamını yitirdiği tahmin edilmektedir.”