Merhaba diyerek satırlarıma başlamak istiyorum. Öncelikle her hafta sizlerle buluşacağız kalemimin yettiği ve beynimin ürettiği kadar sizlere sağlık, spor, psikoloji, aile ve sosyal yaşam hakkında bilgiler vereceğim. Ben büyük bir keyifle yazacağım sizde büyük keyif alarak okursunuz umuyorum. Tabiî ki önceliklerim her zaman uzman olduğum konularda yazmak olacaktır.

Size verdiğim bilgiler bilimsel açıdan onaylanmış ve iyi bir araştırmadan geçmiş olarak sunulacaktır. 

Bu gün ki konumuz YOGA  

Yoga nedir?

Yoganın 5 bin yıla dayanan bir geçmişi vardır. Son yıllarda çok merak edilen bir spor ve alternatif tıp olarak değerlendirilir. Peki, yoga ne işe yarar. Yoganın felsefesi çok geçmiş yıllara dayandığı gibi felsefesi de bir o kadar uzundur. Yoga bir din değildir inanışta değildir yoga sadece insana verdiği bedensel, ruhsal iyileşmeler sağlamaktadır. Yoga çalışmalarının bize neler katacağını bir bakalım. 

1- Fiziksel sağlık yoga egzersizleri vücudunuzu esnetir kaslar ve kemikler çalışmaya başlar. Çalıştıkça ağrı ve kilolarınızdan kurtulmaya başlarsınız. Hareket etmeye ve yoga duruşları yaptığınız zaman enerjiniz artar. 

2- Duygusal sağlık dediğimiz zaman ise öncelikle nefes almaya değinmek istiyorum. İnsanların yüzde doksanı bebekler hariç akciğer kapasitesinin yüzde otuzunu kullanıyor. Nefes doğru alınmadığı takdirde hem bedensel hem de ruhsal hastalıklar ortaya çıkıyor. Öncelikle doğru nefes tekniği uygulamayı öğrenmeniz gerekiyor yani gelişi güzel değil de bilinçli nefes almaya başlamak lazım. Nefesinizi kontrol etmeye başladığınız zaman ruhsal açıdan da iyileşmeler olacaktır. 

3- Zihinsel sağlık dediğimiz zaman ise günlük hayatımızda farkında olmadan zihin tarafından kontrol edilmektedir. Oysa sağlıklı yaşam sürebilmek için insan zihnini kontrol etmelidir. Peki bu nasıl oluyor yoga tekniklerinde kullanılan zihin temizlenip analiz edip konsantrasyon teknikleri ile olumsuz düşünen bir sürü çöpleri dışarı atmalıdır. Meditasyonla gerçekleşir.  

4- Sosyal sağlık…İnsanın kendi iç dünyasın da mutlu ve huzurlu olması başkalarını da mutlu etmesi demektir. Yoga sizin içinize dönmenizi kendinizi daha iyi tanımanızı sağlar ve öfke kıskançlık gibi duygulardan arınmaya başlarsınız. Bu da size farkındalık kazandırır. Zihin rahat, beden rahat, ruh rahat ve relaks uyumunu yakalarsınız. Yoga yapan insanların daha başarılı daha sağlıklı olduğu bilimsel olarak bilim adamları tarafından açıklamıştır. Peki uzun yıllardır yoga yapan biri olarak benim şahsi düşüncelerime değinmek istiyorum. Yoga benim için bir yaşam şeklidir. Çünkü çoğu sağlık sorunumdan yoga ile kurtuldum. Tabi tekamül etmeninde büyük bir etkisi var haftada iki seans yoga yaparak sizde hem ruhsal hem de fiziksel hastalıklarınızdan kurtulabilirsiniz. Şu anda belki ben bu yazıyı yazarken Türkiye de beyin cerrahları kaç hastayı bel fıtığından ameliyat ettiğini bilemiyorum. Yoga hareketleriyle 1 ay gibi bir zaman içerinde ağrılarınızın 10090’nından kurtuluyorsunuz. Bu kadar kolay yöntemler varken cerrahi işlemlere gelmeden sağlık kazanma şansınız var. Peki, ruhsal hastalıklar, şu anda Türkiye de ve dünyada antidepresan ilaç kullanımı çok fazla yaygınlaştı oysa yoga yaparak panik atak, kaygı bozukluğu gibi bir sürü ruhsal rahatsızlıklarından kurtulma şansı veriyor size ilaçlara bağımlı yaşamak mı yoksa hareket ederek sağlığınıza kavuşmak mı? Seçim sizin tabiî ki…

Sevgi ve ışığınızla kalın…