Bağışıklık sisteminizin en iyi şekilde çalışmasını sağlamanın yolları var. Bunlar genel olarak uygun el yıkama, iyi beslenmeyi sürdürme, fiziksel olarak aktif olma,meditasyon, stres yönetimi ve yeterli uyku alma sayılabilir. Biz burada dengeli ve yeterli beslenmeye odaklanacağız.

Tabağınıza bağışıklık arttırıcı besinler doldurarak başlayın. Sağlıklı kalmanın en iyi yollarından biri besleyici bir diyet tüketmektir. Çünkü bağışıklık sistemimiz işini yapmak için sürekli bir besin kaynağına ihtiyaç duyar.

Bağışıklıkta rol oynayan bazı temel besinler ve besin öğeleri:

Beta karoten(A vitamini) için havuç, lahana ve kayısı:

Beta karoten, güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli olan A vitaminine dönüştürülür ve antikorların toksinlere ve yabancı maddelere yanıt vermesine yardımcı olarak çalışır.

İyi beta karoten kaynakları arasında tatlı patates, havuç, mango, kayısı, ıspanak, lahana, brokoli, kabak ve kavun bulunur.

C vitamini için portakal, çilek ve brokoli:

C vitamini, antikorların kan seviyelerini arttırır ve lenfositlerin (beyaz kan hücreleri) farklılaşmasını sağlar, bu da vücudun ne tür bir korumanın gerekli olduğunu belirlemesine yardımcı olur.

Bazı araştırmalar, yüksek C vitamini seviyelerinin (en az 200 miligram) soğuk algınlığı semptomlarının süresini azaltabileceğini göstermektedir.

Portakal, greyfurt, kivi, çilek, brüksel lahanası, kırmızı ve yeşil biber, brokoli, lahana ve karnabahar gibi yiyeceklerin bir kombinasyonunda, 200 miligram C vitaminini kolayca tüketebilirsiniz.

D vitamini için yumurta, peynir, soya peyniri ve mantar:

D vitamini özellikle beyaz kan hücrelerinin aktivitesini ve sayısını arttırır, bu da bakteri ve virüslerin yayılmasını azaltabilir.

Kışla ilişkili D vitamini eksikliğinin (güneş kaynaklı D vitamini üretiminin eksikliğinden) bağışıklık sistemini zayıflatarak üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan viral enfeksiyonların gelişme riskini artırabileceği unutulmamalıdır.

D vitamini besin kaynakları arasında somon ve sardalya gibi balıklar dahil olmak üzere yağlı balıklar; yumurta, süt ve ürünleri; peynir, soya peyniri ve mantar bulunmaktadır.

D vitamini takviyelerinin sizi koronavirüsten koruyacağını kanıtlayan bir kanıt olmasa da, bir kan testi ile ölçülebilen bu önemli vitaminden yeterince alamadığınızı düşünüyorsanız bir D vitamini takviyesi düşünmek akıllıca olacaktır.

Çinko için fasulye, fındık, tahıl ve deniz ürünleri:

Çinko, bağışıklık sisteminizdeki hücrelerin büyümesine ve farklılaşmasına yardımcı olur.

Birçok çalışma çinko takviyelerinin soğuk algınlığı semptomlarının süresini kısaltabildiğini ortaya koymaktadır.

Çinko kaynakları arasında fasulye, nohut, mercimek, tofu, tahıllar, kuruyemişler, istiridye (konserve dahil), yengeç, ıstakoz, kırmızı et, kümes hayvanları ve yoğurt bulunur.

Protein için süt, yumurta, kurubaklagiller ve et grubu

Protein, bağışıklık hücreleri ve antikorlar için önemli bir yapı taşıdır ve bağışıklık sistemimizin işini yapmasında önemli bir rol oynar.

Protein hem hayvan hem de bitki bazlı kaynaklardan gelir. Bunların başlıcalarıbalık, kümes hayvanları, sığır eti, süt, yoğurt, yumurta ve peynir, yağlı yemişler, fasulye ve mercimektir.

Prebiyotikler ve probiyotikler:

Probiyotikler ve prebiyotikler, bağışıklık sistemimizi destekleyerek bağırsak sağlığını arttırmaya yardımcı oluyor.

Probiyotik kaynakları arasında yoğurt ve kefir gibi fermente süt gıdaları ve peynirlerin yanı sıra kimchi, lahana turşusu ve mayalı ekmek gibi fermente gıdalar bulunur. Prebiyotik kaynakları ise kepekli tahıllar, muz, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, enginar ve fasulyeyi içerir.

Metabolik düzenin aksamaması için sıvı tüketimi:

Kadınlar günde 2-3 litre sıvı ve erkekler 3-4 litre sıvı tüketmeyi hedeflemelidir. Bunlara meyve, sebze ve çorba gibi sıvı içeriği yüksek besinlerle destek olunabilir.