Edirne İl Genel Meclisinin Enezli Üyesi Şenol Kılıç, 11 Nisan ve 18 Nisan 2017tarihlerinde Enez’deki tüm okullarda otizm bilinçlendirme toplantılarını yapılacağını bildirdi.

Kılıç, dün yaptığı açıklamada, otizm hastalığından söz ederek, “2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından nisan ayı dünyada ‘Otizm Farkındalık Ayı’ olarak ilan edilmiştir. Nisan ayı boyunca ülkemizde otizm konusunda çeşitli etkinlikler ve bilinçlendirme toplantıları yapılmaktadır. 
Otizm spektrum bozukluğu doğuştan gelen ve çocuğun yaşamında ilk üç yılında fark edilebilmektedir. Temel belirtileri; gözlerin bir yere takılıp kalması, başkaları ile göz teması kuramaması, çağrılara cevap vermemesi, yaşıtlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemesi, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümektir diyebiliriz.

DÜNYADA HER 68 ÇOCUKTAN BİRİSİ OTİZMLİ DOĞUYOR

Yapılan araştırmalar bize göstermektedir ki otizm spektrum bozukluğu her geçen gün dünyamızda artmaktadır. 

1985 yılında her 2500 çocuktan birine 2013 yılında 88 çocuktan birine otizm tanısı konulurken günümüzde her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmektedir. Otizm erkek çocuklarında kız çocuklarına oranla 4 kat daha fazla görülmektedir. Otizmin günümüzde tek bilinen tedavisi erken tanı ile yılmadan bıkmadan yoğun ve sürekli özel eğitimdir. Bu başarıldığında gelişim gösteren çocuklarımız, akranları ile birlikte aynı okulda okuyacak seviyeye gelebilmektedirler. Bu nedenle ‘otizm bir hastalık değil bir farkındalıktır.’ dedi.

BENİM İÇİN HER ÇOCUK ÜLKEMİN GELECEĞİDİR

Otizim Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Trakya Bölge Temsilcisi Nail Yurdusev tarafından eğitim verileceğini kaydeden Kılıç, şunları söyledi:

“Çocuklarımız bizler için en önemli varlıklardır ve onlar ülkemizin geleceğidir. Bu nedenle; toplumumuza kazandıracağımız her çocuk bizler için çok önemlidir.

Bu düşünce ve bilinçle 2017 Enez Yılı kapsamında ilçemiz Enez ve köylerindeki tüm okullarımızda öğretmen ve öğrenci velilerimizi bilinçlendirmek için girişimlerde bulundum. Başta Enez Kaymakamımız Sayın Elif Canan Tuncer Ersöz'ün ve Enez Yılı Eş Güdüm Komisyonu üyelerinin desteğini alarak 11 Nisan ve 18 Nisan 2017 tarihlerinde tüm okullarımızda otizm bilinçlendirme toplantılarını yapmak üzere Otizim Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Trakya Bölge Temsilcisi Sayın Nail Yurdusev hocamızın eğitim vermesine olanak sağlayacağız. 

   Biz yerel yöneticiler halkımıza ve ilçemize sadece yol, köprü, okul, alt yapı vs yapmakla sorumlu kişiler değiliz. Aynı zamanda toplumumuzun çeşitli konularda bilinçlendirilmesinden de sorumlu kişileriz. Her geçen gün hızla artış gösteren otizm spektrum bozukluğu, öğretmen ve velilerimizin alacakları bu eğitimle erken tanı konusunda önemli bir bilince erişileceğine inanıyorum. Bu eğitimin verilecek olmasında bana yardımcı olan Başta Enez Kaymakamıma, eğitimi verecek olan hocamıza, İl Genel Meclis Başkanına ve üyelerine ayrıca 2017 Enez Yılı Eş Güdüm Komisyondaki arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.”