Deniz MUTLU

 

 

Keşan Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde görev yapan Evde Sağlık Hizmeti biriminin, hizmet olanakları genişletiliyor.

Toplum Sağlığı Merkezi’nde 6 personelle görev yapan hizmet araçlarnın personel sayısının 8’e yükseltileceğini belirten Keşan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar, evde sağlık hizmeti alan vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak, hizmet kalitesini artırmak, memnuniyeti sağlamak için, birimin olanaklarının genişletildiğini belirtti.

Ergün Kurtar, evde sağlık hizmeti ihtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbı bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak verilmesi için Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurumları bünyesinde Evde Sağlık Hizmeti birimleri kurulduğunu, Keşan’da da kurulan sözkonusu birimin iki araçla hizmet vermekte olduğunu kaydetti.

“HASTAYA, RANDEVU İLE HİZMET VERİYORUZ”

Belediye sınırları ve mücavir alanları içinde hizmet verdiklerini belirten Kurtar, Evde Sağlık Hizmet Aracı’nın randevu usulü ile çalıştığının ve mesai saatleri içerisinde hizmet verdiğinin altını çizerek, “Keşan’da, Devlet Hastanesi bünyesinde ve Toplum Sağlığı Merkezi’nde olmak üzere toplam 2 tane Evde Sağlık Hizmetleri birimimiz var. Ayrıca valilik tarafından yönlendirilen toplam 6 tane personel var. Aracımızın şoförleriyle beraber 8 kişi oluyoruz. Ekibimiz gayet donanımlı. Dr. Gökhan Kaya’yı ekip başı yapacağız. Toplam 8 kişilik bir grup tarafından mobil sağlık hizmetleri, Toplum Sağlık Merkezimiz tarafından verilecek. Daha önce Keşan Devlet Hastanesi tarafından hizmet veren mobil araçlar var. Onlarda da büyük bir birim var. Bizim aracımız yeni geldi. Kendi aracımızla, doktorumuzla, personelimizle hizmet vereceğiz.” dedi.

“HASTANIN İHTİYACI OLUP OLMADIĞINI ARAŞTIRIYORUZ”

Kurtar, sözlerine şöyle devam etti: “Hizmeti alacak kişilere ve aile bireylerine, sosyal ve psikolojik hizmetlerin bir bütün olarak verilmesi gerekir. Evde Sağlık Hizmeti;  Devlet Hastaneleri’nin, Toplum Sağlığı Merkezleri’nin, Aile Hekimleri’nin ve Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü Koordinasyonu’nun birleştiği bir oluşum. Vatandaşlarımız aile hekimlerine, devlet hastanelerine, Toplum Sağlığı Merkezi’ne başvurarak bu hizmetten yararlanabilirler. Yalnız, başvuran hastalarımızın bu duruma ihtiyacı olup olmadıklarını özenle araştırıyoruz. Doktorlarımız bizzat hastanın evine giderek evde bakıma ihtiyacı olup olmadığını belirliyorlar. Artık yatalak hastaların da tahlilleri evinde yapılabilecek, iğne vurulabilecek ya da hastaya serum takılması gerekiyorsa serumu takılabilecek. Bu çok güzel bir hizmet ve bu hizmetin herkese duyurulması gerekiyor.”

KİMLER, NASIL BAŞVURABİLİR?

Evde Sağlık Hizmetinden kimlerin nasıl yararlanacağı konusunda bilgi veren Ergün Kurtar,  görevli doktorların bizzat hastanın evine giderek evde bakıma ihtiyacı olup olmadığını belirlediklerinin altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:“Hasta veya yakını ilgili telefonlardan arayarak veya Evde Sağlık Hizmeti birimlerinde bulunan başvuru formunu doldurmak kaydıyla Müdürlük bünyesinde Koordinasyon Merkezi’ne veya sağlık kurumları bünyesindeki birimlere telefon müracaatı ile sözlü olarak veya Toplum Sağlığı Merkezi, Aile Sağlığı Merkezi veya Aile Hekimleri aracılığı ile başvuru yapar. Başvurular kayıt altına alınarak en kısa zamanda yerinde değerlendirilir. Evde sağlık hizmeti almak için başvuran kişi veya aile bireylerine değerlendirme sonucu, olumlu veya olumsuz olup olmadığına bakılmaksızın en kısa sürede bildirilir.