SONGÜL KONAR

SAROS KÖRFEZİ’NE GİRİŞ ÇIKIŞLARA DİKKAT EDİLECEK

Bu durumun önüne geçmek için vatandaşlara uyarılarda bulunan Başkan Helvacıoğlu, Keşan halkına gönüllü olarak üç gün karantinada kalması için çağrıda bulundu.

Toplantıda alınan kararlarla ilgili açıklamalarda bulunan Mustafa Helvacıoğlu, mahalle karantinalarının olabileceğini belirtirken, Saros Körfezi’ne giriş çıkışlara da dikkat edileceğini söyledi. Şehir içi minibüslerinin %50 kapasite ile çalışacağını kaydeden Helvacıoğlu, belediye parklarının da kapanacağını söyledi.

GÖNÜLLÜ KARANTİNAYA DAVET

Keşan’daki vakaların artması sebebiyle Keşan merkezli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Helvacıoğlu: “Hızlı bir şekilde pandemi seferberliğine girmemiz lazım. Keşan’ın hasta sayısı tüm Edirne’nin kırmızı olmasına yetiyor. Üç günlük gönüllü bir karintana olmasını önerdik. Kapanma yok. Türkiye’de ki kuralları uygulayacağız ama Keşan halkını önümüzdeki günlerde tüm işyerlerinin açılması için Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri gönüllü karantinaya davet ediyoruz. Gönüllü karantina ne demek? Ne olur gönüllü evde kalın. İşyerleri açık, kamu yerlerini kapatamayız. Ama sokaktaki sayımızın az olması için, resmi olmayan gönüllü karantinaya uymaya davet ediyoruz. İşi olmayanlardan bahsediyorum. Çalışan çıkacak. Kamu kurumları, bankalar, bakkallar, manavlar hizmet edecek. Bu vatandaşlık görevi diye düşünüyorum. Başka türlü Türkiye’de örneği yok. Bir ilçeyi karantinaya almak, üç gün yasaksın demek çok insani bir durum değil” dedi.

“TEKRAR KIRMIZIDA KALMA OLASILIĞIMIZ ÇOK YÜKSEK”

Marketlere ve işyerlerine HES kodu uygulaması ile girilmesini doğru bulduğunu belirten Helvacıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “HES kodu uygulaması olacak. Bütün kurumların anons araçları gezecek. Bugün ev gezmelerini azaltmaya davet ediyorum. Pazartesi ve Salı günü bir daha toplanacağız. Önümüzdeki hafta tekrar kırmızıda kalma olasılığımız çok yüksek ama bir sonraki pazartesi iki renk birden açılırız. Keşanlılar, gelin kendimize yakışanı yapalım. Türkiye’de birçok yer açılırken biz pazaryerimizi bile kapattık. Yakışmıyor bize. Yapılan denetimler ve cezalar için kimse kusura bakmasın. Kaymakam ve Vali beyin talimatıyla tüm iş yerleri ve sokaklarda maskesiz, sosyal mesafeye uymayan kim olursa olsun ceza uygulanacak. Keşan’da giriş çıkışlar kontrol altına alınacak. Mahalle karantinaları olabilir. Saros Körfez’ine giriş çıkılara dikkat edilecek. Belediye olarak bugünden itibaren parkları kapatıyoruz. Bugün 50’nin üstende vaka var. Bunların %70’i kadın. Roman mahallerimizde vaka var diyenlere sesleniyorum. En az vaka o bölgede. En fazla vaka sayısı İspat Cami, Yukarı Zaferiye Mahallerimiz ve köylerde var.”

“VAKA ÇIKAN KÖYLERE MİNİBÜS YASAĞINI PLANLADIK”

Bu süreçte cezaların artacağını da ifade eden Başkan Helvacıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne olur apartmanlar kendi ilaçlaması için Eski İtfaiyenin oradan ilaç alsınlar. İlaçları ücretsiz olarak veriyoruz. Üç gün dişimizi sıkalım. Dolmuşlar %50 koltuk kapasitesiyle çalışacaklalar. Bunun kararı çıktı. Toplantıda, vaka çıkan köylere minibüs yasağını planladık. Esnaf odalarımız, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, muhtarlarımız, Valiliğimiz ve belediyemiz ile üç gün sıkı çalışmayla inşallah direk sarı renge geçeceğiz. Bugün son günümüz, akşam gönüllü karantinaya gireceğiz. Sokağa çıkma yasağı diye bir şey yok. Öyle bir yetkimiz yok ama ben vatandaşlarımızı gönüllü karantinaya davet ediyorum. Beyendik’te 27 yaşında kızımızı kaybettik. Cenazeler arttı. Devlet hastanesinde sayılar 4 kat arttı. Servisler, yoğun bakımlar dolu. Hıfzıssıhha kararıyla, katılım olmasın diye cenazelerin duyurulması kısa bir süreliğine kalktı. Bugünlerde belediyemizden uyarı anonsları duyacaksınız. Cep telefonlarımıza uyarı mesajları gelecek. Valiliğimizin de Keşan’a özle mesajları olacak. Canımız acıyor. Ekmek bekleyen onlarca insanımız var. Dükkânlarını açamıyorlar.”

“KEŞAN BİR YIL SONRA TÜRKİYE’YE GÜNDEM OLUYOR”

Koronavirüs testi yapan kişilerin test sonucu çıkana kadar hastanede veya evlerinde takipte kalacaklarını belirten Helvacıoğlu, Sağlık İl Müdürlüğü tarafından olağanüstü kararlar alındığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Test yapıldıktan sonra sonucu ertesi gün belli oluyor. Testi pozitif çıkanı bir gün sonra buluyorduk. O da geziyordu veya ailesine gidiyordu. Onu engellemek için Sağlık İl Müdürümüz olağanüstü tedbirler aldı. Testin sonucu belli olana kadar ya hastanede yatacak ya da evde karantinaya alınması için takibe alınacak. Yani test yaptıran ya hastanede kalsın ya da evde otursun. Keşan’da yangın var ve bu yangını biz söndüreceğiz. 365 gün oldu maske takıyoruz. Güzel günlere kavuşmak istiyorsak şu anda Keşan’ın rehavetini seferberliğe davet ediyorum.  Keşan’ın hasta sayısı Edirne’nin kırmızı olmasına yetiyor. Burada kendimizi sorgulamalıyız. Ben de dahil ne eksik yaptıysak özür dileriz. Ama vatandaşımızın üstüne düşen görevler var. Bir yıl oldu pandemi başlayalı. Keşan bir yıl sonra Türkiye’ye gündem oluyor.”