Sternberg’e göre ‘Aşk’ yakınlık, tutku ve bağlılık öğelerini barındırır. Tutku’yu romantizim, fiziksel çekicilik, cinsellik olarak adlandırabiliriz. Peki partnerimizle aşk, tutku biterse ilişkimiz devam edebilir mi? Eğer kişi kendini partnerine adamışsa, aşk duygusu olmasa da partnerine bağlı kalabilir. Fakat bu sağlıklı bir ilişki modeli değildir. Onun yerine ilişkinin devam edebilmesi için birkaç pratik çözüm yolu bırakıyorum.

Hadi biraz bunlardan bahsedelim;

Partnerinizi Önemseme: 

Eğer iki tarafta ilişkiye devam etmek istiyorsa, ben merkezli davranış modeli yerine, partnerimizin istek ve arzularını önemsemeliyiz. Bugün kendini nasıl hisettiğinden tutun da neler yaptığına gününü nasıl geçirdiğine daha fazla önem vermeliyiz.

Partneriniz İle Edineceğiniz Ritüeller:

Partnerinizle size keyif veren ritüeller belirleyin. Örneğin; Cumartesi gecesi bir restaurantta yemek yeme günü, Pazar günleri sinema günü veya kısa mesafe tatile gitme günü olarak belirleyebilirsiniz.

Çevreyle Daha Çok Vakit Geçirme Ya Da Tanıştırma:

Tutku varken çevrenizdeki her şeyi yok sayarsınız. Bu yüzden ilişki içine biraz daha renk vermek için arkadaşlarla, aileyle ve mesai arkadaşlarıyla vakit geçirmek her zaman iyi gelecektir.

Aidiyet ve Sevgi İhtiyacı:

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin üçüncü basamağı olan aitlik ve sevgi tabanlı olup sosyal ihtiyaçlar; sevgi, sevilme ve bir yerlere aitlik şeklindeki ihtiyaçlar olarak belirtilmektedir. Psikanalist ve ilişki uzmanı Robert Neuburger şöyle diyor; ‘Kimse duygusal sebeplerden dolayı uzun soluklu ilişkiye girmez, aidiyet ihtiyacından dolayı girer’ Başka bir deyişle, çevremizde ki çok sayıda kişiye aidiyet hissetmezken (arkadaş gruplarımız gibi) bir kişiyle çift olma hevesimiz daha çoktur.

Mail:[email protected]