Her insan doğası gereği, birbiriyle ilişki kurma ihtiyacı hisseder. Bu ihtiyaç hepimiz için ortak olsa da, insanların sevgilerini ifade ediş şekilleri ve ilişki kurarken karşı taraftan beklentileri farklılık gösterebilmektedir. 

 Bir ilişki inşa ederken, bu karşılıklı etkileşimi, sevgi, saygı, güven ve anlayış temellerinde inşa etmek isteriz. İlişkinin ilerleyen zamanlarında ortaya çıkabilecek problemleri daha kolay çözebilmek için, bireylerin karşılıklı beklentilerini, açık bir şekilde, savunmacı değil uzlaşmacı ve uygun bir dille ifade edebilmesi gerekir. Bu kaygı ve beklentiler dile getirilmediğinde ilişki yapmacık bir boyut alabilir.  Romantik ilişkilerde bir müddet sonra, bireyselliğin yanısıra ortak bir  ‘biz’ yaratma süreci başlar, bu noktada her iki tarafın da yaşantı biçiminde, kişilik özelliklerinde farklılıklar yaratması gerekebilir. Bu hususta bireyin, kişiliğinin temelini oluşturan konularda büyük ödünler vermemesi, yaratılacak yeni bir  ‘bizi’ inşa ederken, şu ana dek sahip olduğu temel benlik inşaasından tamamen uzaklaşmaması, yani çiftlerin ilişkide bireysel varlıklarını koruyarak ortak bir çözüm arayışına girebilmeleri önemlidir. Biri için değişmeye değil, birbiri için birlikte değişmeye lütfen dikkat ediniz… 

Sağlıklı ilişki tarzı, her iki tarafın da ihtiyaçlarının, duygu ve önceliklerinin önemsendiği, yaşama geçirilebildiği bir ilişkidir. Kendinizden ve karşı taraftan bir ilişkiyi sürdürebilmek için dilediğiniz sosyal, duygusal, fiziksel beklentiler nelerdir, olmazsa olmazlarınız, hassas noktalarınız, ilişkinizde problem yaratabilecek noktalar ve ilişkinizi her iki taraf için de özel kılacak noktalar üzerine düşünmeniz gerekir. 

Kişisel beklentilerinizi; daha mutlu hissetmek, yanınızda olmasının hissettireceği güven, değer görmek, davranışlarıyla sevgi hissetmek, birlikte eğlenmek ve zaman geçirmek veya ilişki sayesinde kendinizi daha bakımlı hissetmek, dış görünüşünüze özen göstermek gibi birçok etken oluşturabilir. 

Karşı taraftan beklentilerinizde ise, güven vermesi, düşünceli davranması, anlayışlı olması, problem çözerken uyumlu ve olgun davranması, sevgisini davranışlarıyla gösterebilmesi, birlikte kuracağınız gelecek hedeflerinizin benzer olması gibi birçok özellik sayılabilir. 

Peki ya hem kendimizden beklentilerimiz, hem de karşı taraftan beklentilerimiz bir ilişkiyi sürdürmek için uyumlu ise, çift olarak hangi özellikler ilişkiyi destekleyecektir? 

Yapılan araştırmalarda, uzun süreli bir ilişki kurulabilmesi için, karşılıklı güven ve sadakatin, birbirini olduğu gibi kabul etmenin, anlayışlı ve saygılı olmanın, olgun ve sabırlı davranabilmenin, empati kurabilmenin, birlikte zaman geçirmekten keyif almanın, yapılan hatalarda farkındalığa, sorun çözebilme becerisine sahip olmanın ve özür dileyebilmenin, karşılıklı değer vermeyi hep hissedebilmenin önemli olduğu ortaya konmaktadır. 

Daha kırılgan ilişkilerde ise, güven problemi, yalan söyleme alışkanlığı, ilgisiz ve anlayışsız olma, sinirli ve kaba davranma, hayatında yokmuş gibi davranma, önemli konularda birlikte karar alamama, sevgisini ilişkiye yansıtamama ve rahatsız olunan davranışları sürdürmekte ısrar etme davranışlarının ilişki için zedeleyici olduğu ortaya konmaktadır.