SONGÜL KONAR

Karakaşlı yaptığı bilgilendirmede, pandemi döneminde çocukların beslenme alışkanlıklarının bozulduğunu ve çocuklarda fazla kilo alımı görüldüğünü söyledi. 

“KİLO ALMANIN TEMEL NEDENİ TAMAMEN HAREKETSİZLİĞE BAĞLI BİR DURUM”

Uzaktan eğitim döneminde çocukların hareketsiz kalmasıyla birlikte kilo aldığını belirten Karakaşlı, “Modern  çağın  en  yaygın  hastalıklarından  biri  haline  gelen  obezite,  çocukluk  çağında  erken  yaşlarda  görülmekte  ve yetişkinlik döneminde diyabet, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon ve bazı kanser türleri gibi pek çok kronik hastalığa neden  olmaktadır. Pandemi boyunca  uzun süre sokağa çıkmaları yasak olan 18 altı yaş grubu, okulların uzaktan eğitimle açılmasıyla günün uzun saatlerini bilgisayar ya da televizyon önünde geçirmeye başladı. Pandemi döneminde beslenme alışkanlıkları zaten bozulan çocuklarda çok daha fazla kilo alımı görüldü. Burada kilo almanın temel nedeni tamamen hareketsizliğe bağlı bir durum. Zaten dışarı çıkamayan ve evde telefon, tablet, bilgisayar ile zaman geçiren çocuklar online eğitim ile bu süreyi daha da arttırdı” diye konuştu.

“ABUR CUBUR DİYE TANIMLADIĞIMIZ GIDALARIN HİÇBİR BESİN DEĞERİ YOK”

Çocuklara abur cuburlar yerine meyveler, sebzeler, sağlıklı atıştırmalıklar sunulması gerektiğini önemle hatırlatan Diyetisyen Emre Can Karakaşlı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ders dinleme ve evde daha uzun süre zaman geçirmeyle beraber çocukların yeme düzeni abur cubur dediğimiz yüksek kalorili atıştırmalıklara kaydı. Abur cubur diye tanımladığımız bu gıdaların hiçbir besin değerinin olmaması ve sadece yüksek enerji ve kalori içerdiğinden dolayı zaten hareketsiz olan çocukların kilo alımı arttı. Bunun dışında pandemi süresince değişen yemek düzeni sürekli yeni bir tarif, yemek deneme isteği ile obetize oranı maalesef çok fazla yükseldi. Bu dönemde yapılan araştırmalar ve çalışmalar obezite oranının arttığını gösteriyor. Unutmamak lazım ki çocukluk dönemindeki obezitenin tedavisi çok daha zor. Burada en büyük görev ebeveynlere düşüyor. Ebeveynler burada çocukları için daha doğru ve sağlıklı tercihler yapmalı, sağlıklık alternatifler sunmalıdır. Asitli içecekler yerine süt, ayran ve cacık tercih edilmeli. Abur cuburlar yerine meyveler, sebzeler, sağlıklı atıştırmalıklar çocuklara sunulmalı. Örnek olarak ara öğünde çocuğumuza poğaça, çikolata yerine tam buğday ekmeği arasına beyaz peynir ve domates konularak bir sandviç hazırlamak sağlıklı bir seçim olacaktır. Bu tarz sağlıklı seçimlerin enerjileri daha düşük ve besleyici özellikleri çok daha fazladır. Abur cubur tüketimi çocukların kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürdüğü için bir açlık hissi ortaya çıkıyor ve çocuklar daha fazla abur cubur tüketmek istiyor. Sebzeler çocukların maalesef çok fazla beslenme alışkanlıklarında yok ama mutlaka eklenmelidir. Ev yapımı börekler, kekler, kurabiyeler belli bir oranda çocukların beslenmesine eklenebilir. Sağlıklı atıştırmaları ve besinleri çocuklarımıza öğretmek, bunları beslenme düzenine eklemek ebeveynlerin bir görevi.”

Karakaşlı açıklamalarının sonunda, ebeveynlerin https://www.emrecankarakasli.com/ veya https://www.kesandiyetisyen.com/  internet siteleri üzerinden iletişime geçebileceklerini ve bilgi alabileceklerini söyledi.