HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

S.K., dünyada ilk kez uygulanan 'laparoskopik cerrahi' (kapalı ameliyat) yöntemiyle böbrekteki tümör alınarak, sağlığına kavuştu.   

Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne başvuran S.K.'nin, karın ağrısı ve idrarda kan görülmesi şikayetiyle üroloji servisinde yapılan kontrollerinde doğuştan olmadığını bildiği sağ böbreğinin çok nadir görülen şekilde karnın alt kısmında, bağırsaklarının arkasında olduğu ve üzerinde bir tümör oluştuğu belirlendi. Trakya Üniversitesi Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Aktoz önderliğinde, Doç. Dr. Hakan Akdere, Arş. Gör. Dr. Mehmet Gürkan Arıkan ve Arş. Gör. Dr. Atınç Tozsin’den oluşan cerrahi ekip tarafından ameliyata alınan S.K., dünyada 2'inci Türkiye'de ise ilk kez uygulanan 'laparoskopik cerrahi' yöntemiyle böbrekteki tümör alınarak, sağlığına kavuştu.        

BENZER BİR VAKA İLE 2018 YILINDA JAPONYA’DA KARŞILAŞILDI

Doç. Dr. Hakan Akdere, yapılan operasyonun dünyada bir ilk olma özelliği taşıdığını belirterek, literatürde, benzer bir vaka ile 2018 yılında Japonya’da karşılaşıldığı ve oradaki ameliyatın açık tekniklerle yapıldığı söyledi. Hastanın sağ böbreğinin, dünyada örneği çok nadir görülen bir yerde olduğunu ve bunun operasyonun önemini artırdığını ifade eden Akdere, “Lumbal böbrekte tümörü olan bir hastayı, kapalı yöntem 'aparoskopik' ile böbreği koruyarak, böbrek damarlarını geçici olarak kapatmadan ve sadece tümoral kitleyi çıkararak başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşturup 3'üncü gün hastayı taburcu ettik” dedi. 

TÜRKİYE’DE TIP LİTERATÜRÜNE GEÇECEK BİR YÖNTEM

Doç. Dr. Hakan Akdere, Dünyada daha önce 'laparoskopik cerrahi'yle ilgili yaklaşımların mevcut olduğunu ancak böyle bir vakada, bu yöntemle yapılan ameliyatın ilk kez Türkiye’de tıp literatürüne geçecek bir yöntemle gerçekleştirildiğini kaydederek, “Böbrek tümörü tedavisinde, kanserli dokunun yayılımına göre böbreğin tamamının veya böbreği koruyarak sadece kitlenin alınması gerektiğini” vurguladı. Bu tür ameliyatları açık, Robotik Cerrahi ya da Laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirmek mümkündür. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı olarak, lumbal böbrekte kitlesi olan bir hastayı, dünyada ilk kez ‘laparoskopik’ cerrahi ile sağlığına kavuşturduk. Bu yöntem, bu tür bir vakada ilk kez uygulanan, henüz literatürde yeri olmayan bir başarıdır” şeklinde konuştu. 

MODERN CERRAHİ, KISA SÜREDE OLUMLU SONUÇLAR VERDİ
Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde klasik cerrahi uygulamalarının yerini daha küçük yara izi, daha az ağrı, daha kısa hastanede kalış ile sonuçlanan 'laparoskopik cerrahi'ye bıraktığını ve yaklaşık 7 yıldır kendilerine başvuran hastaları bu yöntemle tedavi ettiklerini söyleyen Akdere, modern cerrahi tekniklerin günümüzde özellikle ürolojik hastalarda çok daha kısa sürede olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

AKADEMİK ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Doç. Dr. Hakan Akdere, dünyada nadir olarak görülen bir anomaliye sahip hastaya ilk kez uygulanan ameliyatın tüm detaylarının ulusal ve uluslararası bilimsel platformlarda video sunumlarının yapılması için akademik çalışma başlattıklarını da belirterek, gerçekleştirdikleri işlemin Trakya Üniversitesi’nin 'Balkan Medical Journal' dergisinde de olgu sunumu yayını olarak yer alacağını kaydetti.