TEMİZ KEŞAN SEMİNERLERE DEVAM EDİYOR

KEF: “RESMEN KANSER SOLUYORUZ”

Temiz Keşan Derneği’nin Trakya Üniversitesi Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okul (YÇUBYO) öğrencilerine yönelik düzenlediği Hava Kirliliği semineri dün yapıldı. Seminere Temiz Keşan Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Kemal Kef, Yönetim Kurulu Üyesi Sevtap Engin, Keşan SARDOS (Saros Doğa Sporları Topluluğu)’tan Faruk Eker ve üyeleri katıldı.

Seminerin açış konuşmasını okulun öğrencilerinden Onur Karadaş, Keşan’da yaşanan hava kirliliği konusunda okul öğrencilerinin bilinçlendirilmesi adın Temiz Keşan Derneğinin bir seminer düzenlediğini söyledi. Karadaş, seminerin sunumuna davet etmeden önce YÇUBYO öğrencilerinin hazırladığı video gösterimi yapıldı.


KEŞAN’IN EN BÜYÜK STK’Sİ OLDUK

Video gösteriminden sonra Karadaş, konuşmasını yapması için Temiz Keşan Derneği Yönetim Kurulu üyesi Sevtap Engin’i davet etti. Engin, Temiz Keşan Derneği’nin amacı ve kuruluşu hakkında bilgi verdi. Engin, seminere katılan öğrencilere teşekkür ederken konuşmasına şöyle devam etti: “Üzgünüz, size temiz bir şehir sunamadık. Ama biz bunu kendimize dert ettik ve dedik ki eğer siz de bize gönül verirseniz, gerçekten bu problem gibi gözüken ve hepimizin ortak paydası olan havamızı değiştirebiliriz. Derneğimiz henüz bir yıl olmadı. Kendisine dert edinen çalışma arkadaşlarımızla gönüllü olarak bazen haftada her gece bir araya geldik. keşan’da her ne sebeple olsun kısa ya da uzun vadede yaşamak zorunda kalan ve yaşamayı hayal eden yaşamak isteyenlerin birinci problemi hava. Biz her şey nasıl olursa olsun havamız temiz olsun. Sloganıyla bir araya geldik. çok kısa sürede Keşan’ın en büyük STK’si olduk. Derneğimizin birinci amacı Keşan’daki hava kirliğini önüne geçmek için farkındalığı arttırmak.”


TEMİZ BİR HAVA İSTEMEK BİZİM ANAYASAL HAKKIMIZDIR

Engin’in konuşmasının ardından Hava Kirliliği seminerini vermek için sahneye Temiz Keşan Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Kemal Kef geldi. Kef, seminere katılanlara teşekkür ettikten sonra seminere havanın önemi, hava kirliliğine yol açan nedenler, hava kirliliğinden etkilenen risk grupları ve hava kirliliği için alınacak önlemler hakkında bilgi verdi. Kef, yaşamak için en önemli etkenin hava olduğu için burada olduklarını belirttikten sonra şunları söyledi: “Ülkemizde de son yıllarda hava kirliliğine duyarlılık arttı. Ve hava kalitesi indeksi diye havamız takip edilmeye başlandı. Anayasa’ya bir madde eklendi. Anayasa’nın 56. Maddesine göre ‘herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.’ Yani sizlerin ve hepimizin anayasal hakkımızdır. Devletimizden temiz bir hava istemek bizim anayasal hakkımızdır.”


KANSER SOLUYORUZ

Hava kirliliğini yaratan nedenleri aktaran Kef, yetkililerden hava kirliliğini önleyen önlemleri almasını beklediklerini söyledi. Kef, “Havada saç tellerinizden daha ince partiküller var. Bizim sessiz katil dediğimiz, çok küçük partiküller var. Bunlar gazların dışında olan küçük maddecikler. Bunlara sessiz katil diyoruz çünkü kansorejenler. Yani kanser oluşturuyorlar. Bunların sınırı 50 mg/m3 Türkiye’de ise 90 mg/m3 kabul edilmiş. Keşan’da 2 hafta önce bir ölçüm gördüm. Ev içinde 240mg/m3 çıktı. Dışarıda 400 küsur mg/m3. Benim aklım almıyor. Bırakın kirli havayı, zehir solumayı resmen kanser soluyoruz. Bu cümleyi burada söylüyorum. Kanser soluyoruz.” Şeklinde konuştu.


KİRLİ HAVA ERKEN DOĞUM SEBEBİ

Kef, kirli havayı en çok çocukları etkilediği gibi kadınların doğurganlığını da olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi. Erken doğum oranlarının da bir sebebinin hava kirliliği olduğun söyleyen Kef, “Kirli hava erken doğum sebebi ve bebek ölümlerine yol açıyor. Emzikli kadınlar etkileniyor. Yaşlılar etkileniyor.” diyerek risk grupları hakkında seminerine devam etti.

Kef’in konuşmasının sona ermesinden sonra seminer karşılıklı olarak soru cevap şeklinde devam etti. Keşan SARDOS ekibi de Temiz Keşan Derneğinin vermiş olduğu bu mücadeleye katkıda bulanacaklarını ve kendi toplulukları olarak da yapmış oldukları geziler sonrası yerel basına verdikleri haberlerde çevre konusuna dikkat çektiklerini söylediler.

Seminer hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.