Keşan Bir Nefes Sağlık Derneği Başkanı Opr. Dr. Ragıp Taş sigaranın içerdiği nikotinin bağımlılık yapıcı madde olduğunu, zararlarının halka anlatılmasının bırakmada birinci yol olduğunu söyledi.

Tiryakilerin kesin karar verip hemen bırakmaları gerektiğini de belirten Taş, sigarayı bırakmak isteyenlerin ilaçla destek almalarının mümkün olduğunu, sigara bırakmada etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış ilaçların bulunduğunu söyledi.

“SİGARA SON YILLARDA ÖLDÜRÜCÜ ETKİSİNİ DAHA DA ARTTIRDI”

Ragıp Taş, insanların kendilerine verebilecekleri en büyük cezanın sigara içmek olduğunu vurgulayarak,  “Bir insanın kendi kendine verebileceği en büyük ceza sigara içmesidir. 1980 yılından itibaren Türkiye’de beslenme şekli dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyecek kadar hızlı bir şekilde değişime uğradı. Bunun temelinde yatan faktör tohumlarımızın değişmesi. Bugün aldığınız domatesin armudun, salatalığın içinde mineral ve vitaminler eksik. Tüm bu gelişmeler sigaranın son yıllarda öldürücü etkisini daha da artırdı.” dedi.

“SİGARAYI BIRAKMAK SABIR İŞİDİR”

Sigara içmenin bir bağımlılık olduğunu ve uzun bir tedavi sürecinin olduğuna dikkat çeken Taş, sözlerini şöyle tamamladı: “Her şeyden önce sigara bir hastalıktır ve sigara içen hastadır. İçen de ölür içmeyende ölür mantığından ziyade; içenlerin gerçekten ne yapıyorum diye ve bunun bir hastalık olabileceği noktasında düşünmesi lazım. İçmeyen birine göre şikâyetlerini ve yaşamını karşılaştırması lazım. Hastalardan asıl istediğimiz daha çok kontrol grubunun uyumu. Çünkü hastalar kliniğe gelmekle işin biteceğini ya da ilaçla işin biteceğini zannediyorlar ama sonuçta sigara bir bağımlılık ve bağımlılığının tedavisinin uzun olabileceği, biraz da sabır işi olabileceği noktasında biraz sıkıntı yaşamaktayız. Sigarayı bırakma süreci, uzun bir süre takip gerektiren bir süreç. Bu nedenle sonuçların olumlu ya da olumsuz olması durumunda bile yakınlarının hastayı kontrol başvurusuna yönlendirmeleri önemlidir.”