Sonay CAN

Keşan Devlet Hastanesi’nin, Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu, Edirne Kamu Hastaneler Birliği bünyesinde yer almasının ilk yılını geride bırakması nedeniyle, Hastane Yöneticisi Opr. Dr. Nurettin Alparsan tarafından dün faaliyetleri açıklandı.

Konuyla ilgili olarak dün, Keşan Devlet Hastanesi Yöneticiliği’nde gerçekleştirilen ve saat 15.30’da başlayan basın toplantısında, Keşan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar da hazır bulundu.

“8 YENİ DOKTOR ATANACAK”

Alparslan, hem kendisinin göreve gelişinin hem de Keşan Devlet Hastanesi ve Keşan Devlet Hastanesi’ne bağlanan İpsala Devlet Hastanesi’nin son bir yıllık faaliyetleri hakkındaki açıklamasına, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Çalışmadan, yorulmadan, başarmadan, rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, en sonunda da istikballerini kaybetmeye mahkumdur.”  sözüyle başladı. Nurettin Alparslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben bu sözü hastanemiz için uyarlıyorum. Bilindiği gibi Kamu Hastaneler Kurumu, Türkiye’de bir yılını doldurdu. Biz bu son bir yılda neler yaptık sizlere onları sıralayalım. 8 yeni doktorumuz geliyor! 4’ü kurum içi,  4’ü ise mecburi hizmetten dolayı atanacak. Bu sayede sadece cildiye uzmanımız eksik kalacak. Mecburi hizmet atamasından 1 pratisyen ve 3 uzman hekim aramıza katılacak. Diğer 4 hekim ise Edirne Kamu Hastaneler Birliği tarafından temin edilecek. Keşan ve İpsala Devlet hastanelerinde toplam 332 kadrolu elemanımız var. Bunlardan 49’u İpsala’da görev yapıyor. Ayrıca hizmet alımı kapsamında da 120 elemanımız görev yapıyor. İpsala’da gelecek aydan itibaren 5 doktor görev yapacak. Dahiliye, cerrahi uzmanı ve çocuk doktoru sürekli, kadın doğum uzmanı ve radyoloji uzmanı da haftada bir kez dönüşümlü olarak hizmet verecek.”

“300 BİN TL MADDİ BAĞIŞ SAĞLANDI”

Alparslan, Keşan Devlet Hastanesi’ne hayırsever vatandaşlar tarafından bir yıl içerisinde 250-300 bin liralık maddi bağışta bulunulduğuna da dikkat çekerek, katkıda bulunanlara teşekkür etti. Nurettin Alparslan şöyle dedi: “Biz maddi bağışları nakit olarak almıyoruz bağışta bulunan kişiler parasını vererek bazı üniteler yaptırıyor. Diğer faaliyetlerimize gelince; İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün eski 2 No’lu Sağlık Ocağı’nda faaliyette bulunduğu yerin dizayn maliyetlerini karşıladık. Sterilizasyon ünitesini faaliyete geçirdik, 7 üniteli diş polikliniğini hizmete açtık. İdari birimleri de buraya taşıdık. Acil ünitesini 1’nci seviyeden 2’nci seviyeye yükselttik. Yeni doğan ünitesini yaptırdık, 1’inci seviye yoğun bakım ünitesine ilaveten, 2’nci seviye yoğun bakım ünitesini de hizmete soktuk. İpsala ve Keşan Devlet hastanelerinin çevre düzenlemelerini gerçekleştirdik. Poliklinikler, morg, arşivler düzenlendi. Morga ilave bir oda yaparak din görevlilerinin rahat çalışmasını sağlayacağız. Mescit sayısını ikiye çıkararak bayan ve erkeklerin ayrı ayrı ibadetine açtık. Patoloji uzmanımız da geldi. Patoloji laboratuvarımız en kısa sürede hizmet vermeye başlayacak. Ağrı polikliniği de yeni dizaynıyla önümüzdeki hafta devreye sokulacak. Toplantı salonumuz yoktu. Yeni bir salonu hizmete açtık. Erikli Sahili Polikliniği de yaz ayları boyunca hizmet verdi. Bu da önemli bir hizmetimizdi. Bu hizmet, Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Keşan Devlet Hastanesi’nin işbirliği sonucunda gerçekleşti. Endoskopi ünitesi düzenlendi. Yeni aletler bekliyoruz. Yılbaşına kadar Bilgisayarlı Tomografi ve MR’ımız da geliyor! MR hizmeti, hizmet alımı şeklinde gerçekleştirilecek. Obezite ve meme polikliniklerimiz de son bir yılda faaliyete geçirdiğimiz iki ünitemiz oldu.

“HASTA YAKINLARINA KONAKLAMA HİZMETİ İÇİN UZMAN SAĞLANACAK”

Alparslan, açıklamasının en ilgi çeken bölümünde, hastane bünyesinde, iş güvenliği uzmanının ardından kısa süre içerisinde otelcilik uzmanının da görev yapacağını söyledi. Sözleri, gazetecilerin ilgi odağı olan Nurettin Alparslan, konuya şu cümlelerle açıklık getirdi: “İş güvenliği uzmanımız, hastane personelimizin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve iş riskleri hakkında bilgi veriyor. Otelcilikle ilgili uzmanımız da şu anda hizmet alıyor. Yurtdışından ya da bölgemizin çeşitli yerlerinden tedavi için hastanemize gelen hastalarımızın yakınları ya da refakatçilerinin hastanemizde konaklanması için bir oteldeki gibi hizmet kalitesiyle konaklamasını sağlayacağız. Ayrıca yeni doğan ünitesindeki çocukların  ve doğum yapacak hastaların, hastane içinde konaklaması profesyonel personel tarafından sağlanacak.”

“434 BİN HASTA BAŞVURDU”

Alparslan, daha sonra hasta istatistikleri konusunda şunları söyledi: “Keşan ve İpsala Devlet hastanelerinde son bir yıl içerisinde 434 bin hasta tedavi için başvurdu. Doluluk oranımız %66.5. Acil Servisi’nde 104 bin hasta bakılmış. Nitelikli yatak sayımız 195. 4 bin 600 kişi ameliyat edildi. Sezaryen oranımız %16. Dünya standartlarının %15-20 arasında olduğu düşünülürse bu oran iyi sayılır. İl dışından 50 bin hasta geldi. Sağlık turizmi kapsamında 66 hasta başvuruda bulundu. Evde sağlık Hizmetleri kapsamında 47 hastaya 418 kez tedavi amaçlı gidildi. 24 bin kişinin diş muayenesi yapıldı. 30-35 diyaliz hastasına 3 bin 100 seans gerçekleştirildi. Yoğun bakım 1’inci seviyede 518 hastaya, yoğun bakım 2’nci seviyede ise 110 hastaya hizmet verildi. Yeni doğan ünitemizde de 120 bebek hastaya müdahale edildi. Hastanemizin acil servisi ya da yeni doğan ünitelerinde kalan 2 bin 573 hastadan telefonla aradığımız bin kişi olumlu görüş belirtmiş. Ayrıca ayda 4 hasta tedavilerinin ardından evlerinde ziyaret edilerek sağlık durumları kontrol edilmiş. Doğum yapan hastalarımızı da evlerinde ziyaret ederek, bebeklerine çeşitli hediyeler veriyoruz.”

“HASTANEMİZİN BORCU YOK!”

Nurettin Alparslan, Keşan Devlet Hastanesi’nin borcu olmadığının da altını çizerek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Önceki yıllarda 2 milyon liraya yakın hastane borcu ödendi ve şu anda hiç borcumuz bulunmamaktadır. Ayrıca fuel-oil’li yakıt sisteminden katı yakıtlı kalorifer sistemine geçtik. Bunları Kamu Hastaneler Birliği’ne üye olduğumuz için gerçekleştirebildik.”

Açıklamanın ardından toplantı sona erdi.