Keşan Devlet Hastanesi Diyetisyeni Server Öksüz, Ramazan ayının yaz sezonuna denk gelmesi nedeniyle önemli uyarılarda bulundu.

Ramazan ayı boyunca günlük en azından 1,5 litre su tüketmenin şart olduğunu belirten Diyetisyen Öksüz,  normal olarak 2- 2,5 litre tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

“RAMAZANDA FAZLA ÇAY TÜKETMEYİN”

Server Öksüz, şunları söyledi: “Yaz aylarında aşırı terleme var. Kışa oranla daha fazla su kaybı var. Gün içinde yaptığımız su kaybını normal ihtiyacımız dışında almamız gerekiyor. Yaz aylarında mutlaka kaybettiğimiz sıvıyı almamız önemli. Ramazan ayı boyunca su kaybı sebebi ile hastanemize başvuru yapılabiliyor. Ramazan yazın en sıcak dönemine denk geliyor. Vatandaşlarımızın iftar ve sahurda tükettikleri çok önemli. İdrar atımına neden olan tüketim malzemelerini çok fazla tüketmemeliyiz. Mesela su içtik. Bunun yanında çay da içtik. Çay gibi kahve gibi su atımını hızlandıran bu tarz şeyleri tüketirsek, su atmış olacağız. Bunları fazla tüketmememiz lazım. Herkes sahurda çay içmek istiyor. Tabiî ki içecekler fakat fazla içmemeye özen göstermelidirler. Bir içecek içtikten sonra tuvalet ihtiyacı olduğu gibi bir şikâyeti varsa mutlaka o içeceğin yerine su tüketmelidir. Ayrıca çok tuzlu şeyler tüketilmemesi lazım. Sahurda peynir, süt ürünleri tüketmek faydalı olacaktır.

“SIVI TÜKETİMİ İLE SU TÜKETİMİNİ KARIŞTIRMAMAK LAZIM”

Öksüz, su içeriği yüksek besinleri tüketmenin iyi olacağını vurgulayarak, “Baktığımızda pişmiş bir ekmeğin içerisinde yüzde 35 su var. Bir et ürününe baktığımızda yüzde 40 oranında su var. Fakat sebze ve meyvelerde genellikle yüzde 80-90 oranlarında su var. Kısacası Ramazan ayında tüketirken içeriğinde sıvı miktarı fazla olan ürünleri tüketmeliyiz.

Fakat bir meyve, suyun yerini tutmaz. Su şunun için önemli. 1,5-2 litre su tüketeceğiz diyoruz. Fakat insanlarımız çayı da, limonatayı da, kahveyi de, gazozları da, kolaları sıvı tüketimi sanıyorlar. Önemli olan, su tüketimidir. Bunları karıştırmamız lazım.” şeklinde konuştu.

“ÇOK AŞIRI SU KAYBI ÖLÜME YOL AÇABİLİR”

İftar ile sahur arasında mutlaka 2-2,5 litre sıvı tüketimi yapılması gerektiğini belirten Server Öksüz, sözlerini şöyle tamamladı: “Düzenli bir tüketim yapmak şart. Bu 2,5 litre sıvıyı bir kere de tüketmek olmaz. Ayrı zamanlarda içmek önemli. Vücudumuzda yüzde 8-10 arasında su kaybı yaşayabiliyoruz yaz aylarında. Bu konsantre kayıplarına neden olabiliyor.  Bu da gün içinde değişik tavırlar sergilemeye neden oluyor. Halsizlik ve yorgunluk oluyor. Performansta düşmeler oluyor. Zaten sıvı kaybında ilk karşılaşacağımız şey performans düşüklüğüdür. Su kaybı oranı yüzde 10’lardan yukarı çıktığı zaman ölüme kadar götürebiliyor. Dolayısıyla insan sıvı tüketimini yaptıysa ve ishal gibi durumlar ile karşılaşırsa bu konuyu hafife almaması lazım. Vücudunda problemler yaşar ve ishal olursa, zaten Ramazanda sıvı tüketmiyoruz, bu nedenlerden dolayı elektrolit kaybı olacaktır. Mutlaka bu gibi durumlarda oruç tutmaya devam etmesi hayati tehlikeye yol açabilir.”